Fidel Castro kőkeményen kikelt Obama kubai látogatásával szemben

külföld
2016 március 28., 16:13
comments 318

A 89 éves, visszavonult kubai vezető, Fidel Castro hű volt magához, amikor újra a néphez szólt a Granma nevű kubai pártújságban megjelent szokásos heti publicisztikájában. (Granma volt az a kishajó, amivel a kubai forradalmárok, köztük Fidel és öccse, a 2006 óta kormányzó Raúl partra szálltak Mexikóból 1956 novemberében, erről nevezték el a pártlapot.) Fidel Castro forradalma óta Obama volt az első amerikai elnök, aki Kubában járt, de a jelek szerint ennek az öreg kubai vezető nagyon nem örült.

Olyan kemény szavakkal utasította el Barack Obama kubai látogatását, mintha még mindig a cukornádültetvényeken lövöldezve állna ellen a gringók imperialista birodalmának.

Castro szerint Obama mézesmázas szavakkal próbálja elcsábítani a kubaiakat, hogy azok letérjenek a forradalom útjáról. Közben az amerikai elnök tiszteletlen is volt szerinte, mivel nem ismerte el a kubai kommunista uralom vitathatatlan eredményeit, például az egészéségügy és oktatás terén. Castro hiányolta Obama beszédéből a bocsánatkérést azokért az amerikai erőfeszítésekért, amelyeket a kubai rezsim eltávolításáért tettek, vagy azért, amiért Dél-Afrikát az apartheid idején támogatták, és egyébként az amerikai őslakosok ellen elkövetett népirtásokért sem kért elnézést Obama, amivel még dühösebbé tette az agg kommunista vezetőt.

Fotó:  AFP / STR
photo_camera Fidel Castro 2014 januárjában (Fotó: AFP).

"Nincs szükségünk arra, hogy ez a birodalom bármit is adjon nekünk",

írta. Fidel harcosan kikelt a kubai turizmusipar jelentette pénz- és tőkeszivattyúval szemben is, szerinte elfogadhatatlan, hogy külföldi cégek dollármilliárdos extraprofitokat tegyenek zsebre.

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.