37,5 milliárd forintnyi támogatást állított le Brüsszel, miután a magyar kormány még csak nem is válaszolt a panaszokra

gazdaság
2016 március 29., 11:19
comments 153

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság hivatalosan is felfüggesztette a társadalmi infrastruktúra nevű programra szánt EU-s támogatásokat. Ez még a 2007 - 2013 közötti időszakra járt volna Magyarországnak, a magyar kormány ki is osztotta a teljes keretet a pályázók között, viszont a kifizetések egy jelentős része hitelből ment, mert Brüsszel már egy ideje nem finanszírozza a programok egy részét.

A társadalmi infrastruktúra operatív programra (TIOP) szánt kifizetéseket 2015. szeptember 29-én függesztették fel Brüsszelben, ez vált a múlt héten hivatalos befagyasztássá.

A bizottság még tavaly ősszel talált szabálytalanságokat a program pénzeinek elköltésében. Csak akkor fizet ezek után Brüsszel, ha a magyar kormány kijavítja a szabálytalanságokat és büntetést (korrekciót) is elfogad.

A magyar kormány korábban azt ígérte a bizottságnak, hogy február 23-ig beszámol arról, hogy mit tett a szabálytalanságok kijavításáért. A beszámoló azonban a mai napig nem érkezett meg a bizottsághoz, ezért döntöttek úgy Brüsszelben, hogy március 23-án hivatalossá teszik a program finanszírozásának leállítását.

Eddig nem volt világos, hogy mennyi pénzt érint a felfüggesztés. Most ezt is megtudtuk: 120 millió eurót, azaz 37,5 milliárd forintot.

(Korábban 80 millió euróról, vagyis 25 milliárd forintról írtunk, de pontosobb felvilágosítást kaptunk azóta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.