Nem terrorista, hanem idióta - állítja az egyiptomi kormány a géprablóról

Terrorizmus
2016 március 29., 06:53
comments 70

A Guardian beszámolója szerint az egyiptomi külügyminiszérium egyik hivatalnoka a következőt mondta a kedd reggeli géprablás elkövetőjéről:

"Nem terrorista, hanem idióta. A terroristák őrültek, de nem hülyék. Ez az ember viszont egy hülye."

Kedd reggel 8-kor szállt fel az Egypt Air légitársaság gépe az egyiptomi Alexandriából, hogy a fővárosba, Kairóba repüljön. Az egyik utas, Ibrahim Szamaha, egy 28 éves egyiptomi férfi azonban közölte, hogy bomba van az övére szerelve, és felrobbantja a gépet, ha az nem fordul Ciprus felé.

A gép a ciprusi Larnacában szállt le, 8:50-kor. Szamaha a gépen lévő utasok nagy részét hamar elengedte. Először a gyerekeket és a nőket, utána az egyiptomi állampolgárokat is. A gépen végül négy külföldi (talán amerikai, talán brit) tússzal és a hét fős legénységgel maradt.

Ibrahim Szamaha azt követelte, hogy ciprusi feleségével (vagy volt feleségével, egyes beszámolók szerint) élhessen tovább Cirpuson. Ezért politikai menedékjogot kért. 

Az egyik szabadon engedett tússzal egy levelet is küldött a feleségének. A nőt a hatóságok a reptérre vitték, hogy segítsen a túsztárgyalóknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.