Putyinhoz nagyon közel álló embereket fogadott fel tanácsadónak Donald Trump

külföld
2016 március 31., 05:49
comments 31

Kinevezése után tucatjával kapta a gratulációkat orosz partnereitől Carter Page, Donald Trump új külpolitikai tanácsadója. Page befektetési bankár, aki az orosz állammal kötött üzleteire alapozta üzleti karrierjét, és akit épp ezért elég rosszul érintett, hogy Barack Obama elnök a Krím megszállása és a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt szankciókat rendelt el Oroszországgal szemben. "Sok ismerősömet és munkatársamat érintették rosszul a szankciók. Nagy az izgatottság, hogy most lehetőség nyílik a helyzet jobbítására" - nyilatkozta.

És nem ő az egyetlen Trump csapatában, aki nagyon közel dörgölőzött a Kremlhez az elmúlt években. Mivel egyelőre még korántsem biztos, hogy Trumpnak elég küldötte lesz a republikánusok clevelandi jelölőgyűlésén a jelöltség megszerzéséhez, szerződtetett egy nagyon tapasztalt tanácsadót, aki az elmúlt három évtizedben sokaknak dolgozott már a jelölőgyűléseken. De Paul Manafort ügyfélköre nem korlátozódott republikánus elnökjelöltekre, ő volt Viktor Janukovics, az oroszok kedven ukrán államfőjének tanácsadója is, aki "politikai szerelemként" jellemezte viszonyát a 2014-ben megbuktatott ukrán elnökkel.

És Trump csapatát erősíti Carter Page, a Gazprom egyik részvényese, aki erősen lobbizott azért, hogy az Egyesült Államok ne legyen annyira ellenséges oroszországgal.

Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy Trump a kampányában "erős vezérként" méltatta Vlagyimir Putyint és az amerikai NATO-szerepvállalás csökkentését ígérte, elég aggasztóvá válik a kép. (Via Bloomberg, Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.