Ijesztő beszámolót tett közzé egy orosz munkás arról, hogyan épül Paks 2 referenciablokkja

környezetvédelem
2016 április 01., 18:05
comments 384

Viktor Alejnyikov 1991-től idén februárig dolgozott a Leningrád nevű atomerőműben, ami Szentpétervár közelében működik. 2009 óta vett részt az erőmű új blokkjának építésében. A tervek szerint ez lesz a világ első VVER – 1200 típusú atomerőműve, pont olyan, amilyet Paksra is terveznek. 2017-re várják, hogy készen legyen, de már kedden elkezdték az első új blokk felkészítését a próbaüzemre. 

Ahogy erről az Atomenergia Info című lap is beszámolt, ez azért nagyon érdekes fejlemény Magyarország számára, mert ez Paks 2 referenciablokkja, itt lehet majd először a valóságban látni, hogyan működik egy ilyen erőmű. 

E blokk építésekor tapasztalt súlyos hibákat Viktor Alejnyikov, és erről most igyekszik tájékoztatni a világ közvéleményét is.

A kivitelező ugyanaz a Roszatom, ami a paksi bővítésre is szerződött. Az Alejnyikov által bejelentett problémák esetében a Titan-2 nevű cég volt a kivitelező, ez a cég Roszatom stratégiai partnere, az utóbbi években minden nukleáris erőmű építésekor együttműködtek.

Az orosz állam nekiment a szivárogtatóknak

Viktor Alejnyikov a problémákról először a közvetlen feletteseinek szólt, aztán a főnökei főnökeinek, de miután semmi sem történt, egy helyi környezetvédelmi szervezettel, a Zöld Világ nevűvel osztotta meg aggodalmait, és azt a fényképekkel kiegészített csomagot, amely szerinte bizonyítja vádjait. A Zöld Világ egy oroszországi sajtótájékoztatón hozta ezeket nyilvánosságra márciusban.

Válaszul a Titan-2 közölte, hogy kivizsgálták a vádakat, de arra jutottak, hogy azok teljesen alaptalanok. A cég beperelte Alejnyikovot és a Zöld Világot is. A Zöld Világot a helyi önkormányzat néhány nappal a sajtótájékoztató után kirakta az irodából, amit több mint 15 éve béreltek egy zeneiskola épületében, majd a szervezetet 1,25 millió forintnak megfelelő pénzbüntetéssel sújtották, mert nem jelezték az orosz igazságügyi minisztériumnak, hogy külföldi ügynökök. (Az orosz kormány szerint annak számítanak, mert többek között Norvágiából és Németországból is elfogadtak adományokat, ugyanakkor ők magukat teljesen orosz szervezetnek tekintik.) 

Alejnyikov e fejlemények nyomán külföldre menekült, és több kormánytól is politikai menedékjogot kért. Azt állítja, hogy egy csernobili katasztrófához mérhető veszélyre hívta fel a figyelmet.

Szakképzetlen emberek gyanús szerszámokkal

Alejnyikov nem azt állítja, hogy a Leningrad 2 erőmű biztosan fel fog robbanni, hanem azt, hogy az építkezéskor több előírást is megszegtek, és emiatt a reaktor minősége gyenge, és ez fokozott kockázatot jelent.

Alejnyikov a primér kör építésén, vagyis az erőmű szívében, legkényesebb részén dolgozott. Az itt épülő keringetőhurkok hegesztésekor tapasztalt súlyos problémákat többek között. Ezekben a csövekben kb. 300 celsius fokos, radioaktiv elemeket tartalmazó víz kering majd. Életveszélyes lenne, ha ez a víz szivárogni kezdene, ezért a vezetékek tökéletes hegesztése kulcsfontosságú.

Alejnyikov azt állítja, hogy a hegesztésen olyanok is dolgoztak, akiknek ehhez nem volt megfelelő szakképzettségük. Nagy volt a fluktuáció az építkezésen, mert sokszor nem kapták meg a munkások a nekik beígért bért, például az éjszakai és hétvégi túlóráikat rendszeresen nem fizették ki. 

Alejnyikov maga is tagja lett egy olyan csoportnak, amelyet más munkáról a hegesztésre irányítottak, és egy gyorstalpaló képzésre küldtek. Állítása szerint az elméleti oktatás után rögtön mentek is dolgozni, a gyakorlati képzés és a vizsga is elmaradt. Később Alejnyikov kezébe nyomták a kurzus sikeres elvégzéséről szóló bizonyítványát. Állítja, hogy a dokumentum hamisítvány, hiszen nem teljesítette a követelményeket, de a munkáltatói rászóltak, hogy ne firtassa ezt.

Alejnyikov azt is állítja, hogy a hegesztéshez használt hőfejlesztő eszközök egy részét megfelelő hitelesítés nélkül kellett használniuk. Előfordult, hogy az eszköznek lejárt a szavatossága (nem vizsgálták át akkor, amikor ennek eljött a hivatalos ideje). Szerinte előfordult, hogy a hegesztéshez használt mérőműszerek nem működtek, máskor pedig simán odahamisították a hiányzó adatokat. Alejnyikov szerint ez nagy kockázatot jelent, mert előfordulhat, hogy a hegesztés nem olyan minőségű lett, mint amilyen egy atomerőműben elvárható lenne. Előfordult, hogy a hegesztés minőségét ellenőrző eszközök elromlottak, megszerelték őket, de utána nem hitelesítették, hogy tényleg tökéletesen működnek-e.

Éppen jöttek a magyarok

Alejnyikov konkrétan ír egy műszer mérési adatainak meghamisításáról, szerinte az eset 2015 január 13-án történt. Azt írja jelentésében, hogy azért emlékszik ennyire pontosan a dátumra, mert éppen aznap egy magyar delegáció látogatta meg az építkezést. A magyarok szerinte sokat fotóztak, és a főnöke azt magyarázta nekik, hogy mennyire megbízható technológiát használnak.

Alejnyikov azt is állítja, hogy az építkezés szabályzata szerint +10 fok alatt nem lehetett volna betonozni, mert a hidegben a betonozás minősége rosszabb lehet. Ehhez képest állítása szerint az is előfordult, hogy fagypont alatt is betonozták azt az épületet, ahol a frissen érkező, még fel nem használt fűtőelemeket tartják majd. Alejnyikov szerint a főnökök siettették az építkezést, hogy a szűk határidők tarthatók legyenek.

A hamisításokon kívül Alejnyikov szerint rendszeresek voltak a lopások is. Állítása szerint konkrét tudomása volt arról, hogy elég sok rezet loptak el az építkezésről, de ezek nyomán sem indultak vizsgálatok. Általánosságban is úgy érezte ezért, hogy hanyag kezekben van a beruházás.

Ismeretlen helyen tartózkodik

Alejnyikovról nem tudni most, hogy hol van, csak annyit, hogy elhagyta Oroszországot. Jelentéséről Oroszországon kívül eddig csak finn lapok számoltak be, hiszen Finnországban is épít hamarosan VVER-1200 típusú atomerőművet a Roszatom, és ott is a Titan-2 az egyik fontos alvállalkozója a beruházásnak. A jelentésről többek között beszámoló Helsingin Sanomatnak a Titan-2-nél azt mondták, hogy Alejnyikov vádjai megalapozatlanok. 

Alejnyikov egy 50 oldalas jelentésben foglalta össze észrevételeit, illetve egy 20 perces, orosz nyelvű videón is elmagyarázza, hogy szerinte miért veszélyes, ami az építkezésen történt:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.