Az uszoda, ami az ünnepélyes megnyitó után egy hónappal sem nyílt meg

politika
2016 április 05., 05:44
comments 113

" (...) kulcsfontosságú szerepet tölthet be a vasárnap felavatott Tüske uszoda, amelynek megvalósulását dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára érdekes hasonlattal élve a sokáig elhagyatott, de a közelmúltban megújult Várkert Bazáréhoz hasonlította."

Ez a szöveg került ki idén március 7-én a Magyar Úszó Szövetség Facebook oldalára. Akkor valószínűleg csak nagyon kevesen tudták, hogy mennyire találó az államtitkár várkertes hasonlata.

Az újbudai Tüskecsarnok befejezéséről 2012-ben döntött a kormány. Az épület addigra 20 éve állt félkészen. Hoffmann Tamás XI. kerületi polgármester honlapján arról írt, hogy a teljes Tüske-projektre 5,9 milliárd forintot költött a kormány.

"A csarnok nemcsak a versenysportot fogja szolgálni, hanem az egyetemistáknak és a kerületi polgároknak is lehetőséget biztosít a sportolásra."

Ezt mondta 2014. novemberében Hoffmann, igaz, akkor még az uszodarész nem készült el.

Simicskó István, aki akkor még nem honvédelmi miniszter, hanem csak sportért felelős államtitkár volt, kifejezetten az uszoda kapcsán arról beszélt, hogy

"ezzel nemcsak a XI. kerületben, hanem egész Dél-Budán jelentősen gazdagodnak a sportolási lehetőségek."

Az uszodára 3 milliárd forint állami pénzt szántak, erről Vígh László kormánybiztos, az építtető Nemzeti Sportközpontok főigazgatója beszélt

"Az uszoda a tervek szerint 2015 első félévében nyílik meg (...) az uszodával létrejövő multifunkciós sportkomplexum nemcsak a verseny-, hanem az egyetemi, az utánpótlás-, a szabadidő- és a tömegsportot is jól szolgálja majd"

Ezek alapján joggal gondolhatták az újbudaiak, hogy ha egyszer, mondjuk 2015 első félévében megnyílik az uszoda, akkor azt ők is használhatják majd.

A Tüske uszodát a tervezetthez képest egy éves késéssel, 2016 március 6-án adták át ünnepélyes keretek között. Ott volt Hoffmann Tamás kerületi polgármester, Simicskó István honvédelmi miniszter, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, és persze az állandó magyar uszodasejk, Gyárfás Tamás is.

photo_camera Gyárfás Tamás uszodasejk és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Tüske uszoda átadásán 2016 március 6-án - Forrás: Magyar Úszó Szövetség Facebook

Mindenki nagyon örült.

Ekkor mondta Szabó Tünde azt is, hogy az uszoda olyan, mint a Várkert Bazár, mert sokáig kellett várni rá, de legalább nagyon jó lett.

Az ünnepélyes megnyitó után kicsit több, mint két héttel kaptuk az első levelet, hogy valaki nem tudott bejutni az uszodába, mert azt mondták neki, hogy az uszoda még nem nyílt meg.

A Tüskecsarnok honlapján egy hónappal az átadás után az olvasható, hogy "az uszoda építése jelenleg is zajlik." Egy héttel ezelőtt emailben érdeklődtünk a Nemzeti Sportközpontoknál, hogy valójában mikor nyílik meg a március 6-án ünnepélyesen megnyitott uszoda, de azóta sem kaptunk választ.

Végül mikor nem újságíróként, csak érdeklődőként felhívtuk a Tüskecsarnok információs telefonszámát, akkor derült ki, hogy még legalább 3 hónapig tesztüzem lesz zárt ajtók mögött, de azután sem biztos, hogy a "tömegterhelést ráengedik" az uszodára.

Hogy a 3 milliárd forintból, hangsúlyozottan nem csak versenyzőknek készült uszodát mikor használhatják majd az átlagemberek, azt nem tudták megmondani.

UPDATE 1241:

A vs arról ír, hogy a Tüskecsarnokot építő cége közül kettő, a a Swietelsky és a West Hungária Bau a Várkert Bazárt kivitelezésében is részt vett. A West Bau egyik tulajdonosa, Paár Attila vásárolta ki Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök lányának férjét Elios nevű cégéből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.