Csoportos nemi erőszakért ült börtönben a hatvanas években Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya

bűnügy
2016 április 05., 09:01
comments 853

Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya a hatvanas években Nagyfán töltötte börtönbüntetését. Kisst csoportos nemi erőszak miatt ítélték jogerősen három év szabadságvesztésre.

Az úszók 75 éves szövetségi kapitányának ifjúkori bűnéről most számolt be a Privát Kopó és a Fullánk cikkei alapján a Blikk.

A két lap megszerezte a bírósági dokumentumokat, azok szerint az akkor 21 éves Kiss László két fradista úszótársával erőszakolt meg egy Zsuzsanna nevű lányt a Nemzeti Sportuszodában, ahol egyiküknek lakása volt.

A bírósági ítélet megállapításai szerint Kiss tevékeny részese volt a csoportos erőszaknak:

lefogta az áldozatot, amikor társai erőszakolták, majd maga is megerőszakolta.

Kisst első fokon folytatólagosan elkövetett nemi erőszak bűntette miatt 5 év börtönre ítélte, ezt másodfokon 3 év szabadságvesztésre enyhítették. 

A Privát Kopó az ügyben megszólaltatta Gyárfás Tamást, az úszószövetség elnökét is. „Kiss László úr mintegy fél évszázaddal ezelőtt okkal vagy ok nélkül megkapta büntetését” – mondta a jogerős bírósági ítéletről, amivel szerinte Kiss már lerótta büntetését, így joga van „újfent méltóképpen beilleszkedni a társadalomba”. A nemi erőszakért jogerősen elítélt sportoló és edző szerinte „a maga területén” – vagyis a rábízott, nem ritkán fiatalkorú sportolók nevelésében – „egyedit alkotott”.

Kiss Lászlót 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje csillaggal, 2012-ben pedig a Magyar Érdemrend nagykeresztjével is kitüntették.

(Címlapképünkön az újságírók nem a nemi erőszakról, hanem Hosszú Katinkáról faggatják Kiss Lászlót. MTI Fotó: Soós Lajos)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.