Esik az étel ára, de a szakértők szerint mindjárt fordul a kocka

gazdaság
2016 április 05., 11:16
comments 60

Washingtonban egy CFR nevű kutatóintézet nagy nemzetközi tanácskozást tartott az élelmiszerárakról.

  • Egyrészt volt a kutatóknak egy jó híre: a 2011-es csúcspont óta szépen esik az élelmiszerek ára a Földön.
  • De volt egy rossz hírük is: a többségük szerint 5 éven belül megint elindulnak felfelé az árak, és ismét nehezebb lesz jól laknia nagyon sok embernek.

A kutatók többsége szerint a drágaság miatt nagyon sok ország hatalmas készleteket halmozott fel, amelyek csökkentették a keresletet, és ez nyomta le az árakat a 2007-es és 2011-es csúcsok után. Viszont e készletek apadásával ismét drágulás jön majd.

A kutatók szerint sokkal jobb lenne, ha a világ országai összehangolnák a termelésüket és a készletezésüket is, és protekcionista szabályozás helyett segítenék egymásnak. Ha az államok bíznának egymásban, akkor olcsóbb és biztonságosabb lenne élelemmel ellátni mindenkit. 

A kutatók szerint nagyon fontos lenne, hogy pontosan lehessen látni, hol milyen volt a termés, és mennyi készlet van raktáron, mert például olyan hatalmas országokról nincsenek normális adatok, mint Kína. Ez pedig megnehezíti a kereskedelmet és válságokat okozhat.

Több kutató szerint aggasztó, hogy bizonyos termékek esetében (szója, kukorica, rizs) nagyon kevés országban koncentrálódik a világtermelés nagy része, és ettől kiszolgáltatott a bolygó: ha történik valahol valamilyen katasztrófa, akkor mindenhol nagy baj lesz.

Ugyanakkor a kutatók kisebbsége nem ilyen pesszimista. Szerintük a szárazságtűrő és jobb termésátlagokat hozó új fajok terjedése, és a biodízel iránti csökkenő kereslet kiegyenlíti majd a drágító hatásokat. (quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.