Kirúgták a Millenárisról Orbán Viktor iskolatársát

politika
2016 április 06., 07:49
comments 119

Ha van ikonikus kádere a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, akkor Incze Zsolt az. Ahány emberrel eddig beszéltem róla ugyanis - kizárólag fideszes vagy annak elkönyvelt informátorokról van szó - mindenki egy dolgot tudott megemlíteni róla. Miszerint Orbán Viktor iskolatársa volt. 

Valóban, a református papcsaládba született Incze a székesfehérvári Teleki Blanka gimnáziumban a későbbi miniszterelnök évfolyamtársa volt. A matekszakos C osztályba járt, azzal a Varga Tamással együtt, aki általános óta a barátja volt, és aki később a leghíresebb elítélt Fidesz-közeli bűnöző lett, miután hat évig bújkált külföldön, de végül elkapták és elítélték. Orbán az angolszakos B-be járt. Pünkösti Árpád Varga Tamás karrierjét bemutató cikksorozatában említi, hogy érettségi után két másik barátjukkal együtt nekivágtak, hogy Gyöngyösről elgyalogoljanak Debrecenbe a Hortobágyon át, de végül csak Orbán és Incze bírták végig az utat. 

photo_camera

Incze utána közgázt végzett, majd adószakértői és könyvvizsgálói végzettséget szerzett, először a KSH-nál helyezkedett el, aztán vállalkozó lett belőle. Mindaddig, míg először hatalomra nem jutott Orbán Viktor 1998-ban. Ekkor - a gazdasági tárca delegáltjaként - azonnal bekerült a Paksi Atomerőmű Felügyelőbizottságába, 1999-ben a Mol-éba, 2000-ben pedig a Regionális Fejlesztési Holdingébe. Ugyanekkor került be két évre az MVM Rt. igazgatóságába.

Az első Orbán-kormány bukása után következő Gyurcsány-korszakban a balos kormány - hogy, hogy nem - nem vette igénybe a szakértelmét, aztán jött a  2010-es átütő  Fidesz-győzelem, ami után újra elkezdték megtalálni az állami cégkinevezések.

2010 nyarán váltotta Hajnóczy Árpádot a Millenáris ügyvezetői székében, de nem ez volt az egyetlen szerepvállalása kormányzati cégnél. Azonnal bekerült a Szerencsejáték Zrt. felügyelőbizottságába elnöknek. Ugyanitt az igazgatóság tagja lett az a Kollár K. Attila, aki a rendszerváltás után az MDF gazdasági igazgatója volt. Kollár, a fiatal magyar demokrácia egyik legismertebb gazdasági-politikai háttér/kavaróembere volt az, aki Varga Tamás és Simicska Lajos fideszes kollégáival együtt leszervezte és lebonyolította az úgynevezett székházügyet. Az MDF-kormány ekkor egy titkos határozattal jókora belvárosi palotát ajándékozott felesben az MDF-nek és a nagyközönség előtt ekkor még egyébként ádáz ellenfelének számító Fidesznek, hogy az azonnal, titokban továbbadott épület ára szépen lecsorogjon a pártok mögötti céghálóba.

Miért kevés már, hogy Orbán haverja volt?

Az ügyben az a legérdekesebb, hogy hogyan bukhatta a Millenáris ügyvezetői posztját Orbán gyerekkori barátja. Ami havi 960 ezer forint bruttó fizetést plusz évente a fizetés maximum 80 százalékára rúgó prémiumot jelentett. Ezt leginkább az őt leváltó Forster Gyula Központ tudhatja, akiknek küldtem is egy rakás kérdést, de eddig egyre sem válaszoltak. 

Ezért a Szerencsejáték Zrt.-nél is kerestem Inczét, ahol a következő nyilatkozattal reagáltak:

Köszönjük megkeresését. Incze Zsolt 5 év után, március 31-gyel közös megegyezéssel távozott a Millenáris éléről, bővebben nem kíván erről nyilatkozni. A Szerencsejáték Zrt. Felügyelő Bizottságának elnökét a társaság alapszabálya szerint a tulajdonos nevezi ki, változásról eddig nem kaptunk tájékoztatást.

Nem tudom eldönteni, hogy az utolsó mondat óvatos fogalmazása arra utal-e, hogy Incze esetleg a Szerencsejáték Zrt. fb-jéből is távozhat-e. 

A Millenáris gazdálkodási adatait elnézve ok lehet az is, hogy az Incze 2010-es kinevezését követő emelkedés után 2012-t től kezdve óriásit zuhant az árbavétel: a 2012-es 654 millióról a tavalyi 400 millióra. A publikus cégadatok szerint a nyereség mindeközben plusz egymilliárd forintról 86 milliós veszteségbe fordult. 

Az utód is megvan már, az a Kriza Zsigmond lesz az új ügyvezető, aki tavaly áprilisi közös megegyezéses távozásáig a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (Maciva) vezetője volt. Kriza 2011.-től töltötte be a pozíciót, miközben ő volt a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány megszüntetésével összefüggő miniszteri biztos, illetve ő a MÜPA felügyelőbizottsági elnöke is.

Update: Befutott a Forster Központ válasza. Bár a nekik küldött 5 kérdésem közül 3 Incze távozásának okaira vonatkozott, ezekre nem feleltek, csak arra a kettőre, ami Krizát érintette. Ezekbe mégis becsomagolták a lényegi választ, ami, ha jól értem, az, hogy az utóbbi években Incze alatt lepukkant a Millenáris: 

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ kérdésére a Miniszterelnökség alábbi közleményét küldi válaszul:


2016. április 1-jével Kriza Zsigmondot nevezték ki a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójává. A korábbi ügyvezető, Incze Zsolt közös megegyezéssel távozott a társaság éléről.

A kultúra területén közigazgatási és cégvezetői tapasztalatokat szerzett Kriza Zsigmond feladata az utóbbi években erősen amortizálódott Millenáris fejlesztése, és a területen zajló beruházások sikeres lebonyolítása lesz. A Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének, a Millenáris második ütemeként épülő mélygarázsnak és közparknak az átadása után a főváros turisztikai és kulturális életében is újra kell pozicionálnia a Millenárist.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.