A spanyol ipari miniszter is belebukott az offshore-botrányba

külföld
2016 április 15., 06:45
comments 34

Lemondott posztjáról José Manuel Soria spanyol ipari, energiaügyi és turizmusért felelős miniszter, miután a sajtó beszámolt arról, hogy két, külföldi adóparadicsomban bejegyzett offshore cég igazgatója volt.

„A politika olyan tevékenység, amelyben minden pillanatban példát kell mutatni (...). Ha nem így történik, vállalni kell a felelősséget”

– fogalmazott a közleményében Soria, aki a miniszteri poszt mellett lemondott a parlamenti mandátumáról, a konzervatív Néppárt (PP) kanári-szigeteki elnökségéről, és bejelentette, hogy visszavonul a politikai élettől.

José Manuel Soria neve először a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott iratokban bukkant fel mint a Bahamákon bejegyzett UK Lines nevű cég igazgatója. Több ellenzéki párt a miniszter azonnali lemondását követelte az ügy kirobbanása után.

Jose Manuel Soria (Fotó: Eduardo Dieguez / AFP)
photo_camera Jose Manuel Soria (Fotó: Eduardo Dieguez / AFP)

A politikus tagadta, hogy érdekelt lett volna ebben a vállalatban, és kész volt megjelenni a spanyol parlamentben, hogy válaszoljon a képviselők kérdéseire. Azt is mondta, leginkább ő érdekelt abban, hogy az ügy tisztázódjon, ezért már felvette a kapcsolatot az illetékes spanyol és panamai hatóságokkal.

Ezután derült ki, hogy a politikus és testvére, Luis Alberto Soria igazgatói voltak egy, a Jersey-szigeten bejegyzett offshore-cégnek is. Az El Mundo című napilap csütörtöki cikke szerint a Mechanical Trading Limited nevű társaság 80 százalékban tulajdonosa volt az Oceanic Lines nevű vállalatnak, ami a Soria család zöldség-gyümölcs exporttal foglalkozó Kanári-szigeteki cége. Ennek elnöke a miniszter volt még politikai karrierje előtt.

José Manuel Soria 1995-től 2003-ig volt polgármestere Las Palmasnak, a Kanári-szigetek székhelyének. A Mechanical Trading Limited viszont csak 2002-ben szűnt meg – írta a lap, ahogy azt is, hogy az elmúlt napokban a miniszter egy szót sem ejtett erről a vállalatról.

Az 58 éves José Manuel Soria 2003 és 2007 között a Kanári-szigetek elnöke volt, 2011 decembere óta töltötte be az ipari, energiaügyi és turizmusért felelős miniszteri posztot Mariano Rajoy kabinetjében, ami a 4 hónappal ezelőtti parlamenti választások óta ügyvezető kormányként tevékenykedik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.