Eltitkolt Századvég-tanulmány: Fájdalom, de az emberek balliberális szemetet olvasnak a derék jobboldali blogok helyett

Média
2016 április 20., 11:13
comments 478

Az állami megrendelésekkel világszínvonalon kitömött Századvég éveken át küzdött az ellen, hogy nyilvánosságra kerüljenek a kormánynak készített elemzései és kutatási anyagai. Az Origo volt újságírója, Joó Hajnalka még 2012-ben indított pert az adatok megszerzéséért, és idén februárban jutott hozzá a 21 gigabájtnyi dokumentumhoz - persze nem a Századvégtől, hanem a Miniszterelnökségtől, amit tavaly jogerős bírósági ítélet kötelezett az anyagok átadására.

A vs.hu most tette közzé azt a 2013-as Századvég-tanulmányt, ami a hazai és nemzetközi blogpiac elemzésére vállalkozik, és pompás képet fest arról, hogyan gondolkozik egy deklaráltan jobboldali, konzervatív, a kormány politikáját támogatni igyekvő intézet a magyar sajtó helyzetéről. És ha megfogadja kedvenc intézetének tanácsait, akkor persze így gondolkodik a kormány is. Íme a legérdekesebb észrevételek és rövid magyarázatuk.

1. Balliberális

Századvég: “Hazánkban a véleményformáló közéleti-politikai blogszolgáltatók balliberális szerkesztőségek irányítása alatt állnak.”


Nettó hülyeség. Eleve egy komplett szerkesztőséget balliberálisnak nevezni, illetve a balliberálist a liberális szinonimájaként használni szakmaiatlan, megalapozatlan, politikai színezetű kóklerkedés. Nem beszélve arról, hogy a blogszolgáltatók blogjain megjelent posztokat nem szerkeszti senki, legfeljebb rakosgatja a kész anyagokat. A szolgáltatók attól szolgáltatók, hogy felületet, blogolási lehetőséget adnak bárkinek – többek között épp a Századvég stratégiai igazgatójának, G. Fodor Gábornak, aki egészen 2015-ig boldogan blogolt a Századvég szerint balliberális irányítás alatt álló blog.hu-n - ahogy az a Századvég által készített ábrán is látható:

photo_camera Forrás: Századvég, via vs.hu

2. Belterjes

Századvég: “Magyarországon a blogos piac hozzávetőlegesen 80 százalékát egy cég, az lndex.hu liberális és módfelett belterjes szerkesztősége határozza meg.”

Nettó hülyeség. A blog.hu egy felület, a szerkesztőségnek nincs befolyása arra, hogy melyik blogon mi jelenik meg. A bloggerek, köztük maga G. Fodor Gábor, valószínűleg azért éppen a blog.hu-t választják blogolásra, mert azt olvassák a legtöbben. Ha a “balliberális” (vagy “liberális”) szerkesztőség cenzúrázta vagy befolyásolni próbálta volna a véleményét, biztosan nem ott blogol. Az Index szerkesztősége pedig ideológiai és pártállástól függetlenül pont annyira belterjes, mint bármilyen munkahely a finomhengerműtől a minisztériumi államtitkárságig.

3. Oligopol

Századvég: “A blogos véleménypiac így nálunk koncentrált és oligopol szerkezetű.”

A blogos "véleménypiacot" azért oligopol szerkezetűnek nyilvánítani, mert vannak népszerűbb és kevésbé népszerű blogmotorok (még egyszer: felületek, ahol bárki indíthat blogot), totális félreértés. Lehet, hogy a blogmotorpiac koncentrált, mert mindenki ott akar blogolni, ahol olvassák, de a véleménypiachoz ennek mindössze annyi köze van, hogy a jó véleményt furcsa módon még mindig többen olvassák, mint a béna véleményt.

4. Történő oldása

Századvég: “Az utóbbi években mind a négy kiadó tulajdonosánál felmerült a balliberális megközelítések egyoldalúságának valamilyen formában történő oldása, de ezek a törekvések az erős szuverenitással működő szerkesztőségek ellenállásán elbuktak.”

Virágnyelvről magyarra fordítva: például az Index meg az Origo tulajdonosai, illetve képviselőik, így Spéder Zoltán vagy a ma már a közmédiánál dolgozó Vaszily Miklós megpróbálták befolyásolni, hogy mi legyen az újságban, esetleg miről írjanak az indexes vagy origós bloggerek. Ha tényleg nem sikerült nekik, amiről nyilván az érintett szerkesztőségek tagjai tudnának többet mesélni, az óriási szerencse. A Fidesz által 2010-ban elfogadott médiatörvény ugyanis határozottan kimondja, hogy “A médiatartalom-szolgáltató munkavállalója (...) jogosult a médiatartalom-szolgáltató tulajdonosától (...) való szakmai függetlenségre és a médiatartalmak befolyásolására irányuló tulajdonosi vagy támogatói nyomásgyakorlással szembeni védelemre (szerkesztői és újságírói szabadság).”

5. Zászlóshajók

Századvég: “Az olyan, a jobboldal zászlóshajójának számító orgánumok, mint a Magyar Demokrata, a Magyar Nemzet, a Hír TV, az Echo TV vagy a Magyar Hírlap ma sem nyitottak a technológiai újításokra, a változó médiafogyasztási szokásoknak való megfelelést nem tekintik elsődleges feladatuknak. Ez a torzultság hozzájárult ahhoz, hogy a jobboldal közéleti hírportáljainak látogatottsága folyamatosan elmaradt a baloldaliakétól, ami a színvonalas blogok kifejlődésének lehetőségeit is korlátozta.”


A látogatottság növeléséhez elsősorban színvonalas blogokat kell írni, és erre a blog.hu-n kívül is számtalan felület létezik. A jelek szerint egyszerűen arról van szó, hogy blogmotor ide, szolgáltató oda, az olvasók jobban értékelik a szókimondó kritikát, mint az elvtelen, parttalan seggnyalást. Ami pedig a Magyar Demokrata vagy az Echo TV technológiai újításokhoz fűződő viszonyát illeti, konzervatív sajtóterméken progresszív internetes nyomulást számon kérni elég hülyén hangzik – pedig milyen jól mutatna a tetőtől talpig mentébe öltözött Bencsik András a Tinderen!

6. Ellentétes demográfiai alkotók

Századvég: “A közéleti-politikai blogok írói és célközönségük jellemzően a magasan kvalifikált, fiatal, fővárosi férfiak közül kerülnek ki. Ez a médiafogyasztói réteg azonban nem a Fidesz-KDNP szavazói bázisához tartozik, sőt a kormányzó pártok szimpatizánsai éppen az említettekkel ellentétes demográfiai alkotókkal leírható társadalmi csoporthoz tartoznak.”

Virágnyelvről magyarra fordítva: a Fidesz-KDNP szavazói jellemzően nem magasan kvalifikált, fiatal, fővárosi férfiak, hanem alulképzett, idős, vidéki nők. Őket tényleg elég nehéz lesz reblogolni.

7. Nyílt kormányellenesség

Századvég: "A Századvégnek konkrét tapasztalatai vannak az Index blogszerkesztőinek nyílt kormányellenességét, a szerkesztőség belterjességét illetően. Az újságírói közösség egyoldalú és szikár liberális felfogásával szemben a cég igazgatótanácsának tagjai több alkalommal felemelték már a hangjukat, de a helyzeten alapvetően nem tudtak változtatni."


A legnagyobb dicséret a világon, amivel egy szerkesztőség illethető.

8. Edukáció

Századvég: “A jobboldal hiányosságai edukációs problémákra is visszavezethetők.”

Hát az tuti, bazmeg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.