Költségvetés! \o/

gazdaság
2016 április 26., 15:44
comments 39

Bemutatásra került a Nemzeti Adathordozó, ami a magyar állam központi kormányzatának jövő évi költségvetését tartalmazza. Magát a javaslatot ugyan egyelőre nem láthatjuk dokumentumszerű formában – technikai okokból csak majd valamikor este kerül fel a parlament honlapjára –, de néhány információt elmondott róla felelőse, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Ha a most már évek óta pontosan ugyanúgy ismételgetett paneleket lehámozzuk ("családok és az adócsökkentések költségvetése" stb), akkor azért van néhány érdekes dolog.

Először is, mivel elhangzott Orbán parancsa, hogy "működési szempontból" nullszaldósnak kell lennie a költségvetésnek, ezért teljesen átstrukturálták a költségvetés fejezeteit: most külön vannak működési és beruházási kiadások és bevételek.

Másrészt pedig kiadásokból több lesz (összesen 857 milliárddal több megy majd a miniszter ígéretei szerint néhány területre, főleg oktatásra, rendvédelemre, egészségügyre és szociális kiadásokra, és még 211 milliárdot otthonteremtésre), miközben az adókat is csökkentik, például csak áfacsökkentésből százmilliárdos bevételkiesés lesz. És még egy 200 milliárdos tartalékot is beterveznek.

Hogy ez hogyan lehetséges? Hát úgy, hogy a kormány mindenki másnál optimistább módon 3,1 százalékos növekedést vár jövőre. De persze arról is szó van, hogy közeledik 2018, ezért lehet javítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.