Csányi Sándor emlékeztette a Puskás Akadémiát, hogy közpénzből működik, és ha ugrálnak, nem kapnak többet

foci
2016 április 27., 13:15
comments 140
Csányi Sándor - Fotó: AMTI/Balogh Zoltán
photo_camera Csányi Sándor, MLSZ-elnök. Fotó: Balogh Tibor / MTI.
Történt, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány meg merészelte jegyezni a Nemzeti Sportnak, nem érti, miért mellőzi a Puskás Akadémia (PAFC) Kocsis Gergőt, akit ő személy szerint nagy tehetségnek tart, és nem játszik klubcsapatában. "Sebaj, én nem tévesztem szem elől" - mondta a sportlapnak az edző, és naívan azt hitte, az élet megy tovább.

A Puskás vezetése nem hagyta annyiban a dolgot. Kedden közleményben jelezték, hogy a "szakmai iránymutatásba, akadémistáink helyzetbe hozásába még a szövetségi kapitány sem avatkozhat bele." Storck annyival zárta le a vitát, hogy ő nem szól bele senki munkájába, de a véleményét sem tartja meg magának.

Csányi Sándor MLSZ elnököt viszont nagyon felbőszítette a dolog: szerdán a szövetség honlapján rakta helyre a felcsúti vezetést. Szerinte a Puskásnál - és sok más klubnál - egyesek totális félreértésben élnek:

"Az MLSZ nemcsak szavakkal, hanem konkrét, állami forrásból származó támogatásokkal segíti az akadémiák munkáját. Tisztán kell látni, hogy többségében nem magánvagyonból, hanem állami pénzből indult meg az elmaradt magyar futball utánpótlás-nevelésének felzárkóztatása."

Csányi világossá tette, hogy az MLSZ forrásai, a támogatási pénzek nem alanyi jogon járnak az akadémiáknak, és csak összehangolt munkával, stratégiai gondolkodással juthat előrébb a magyar labdarúgás.

"Aki a stratégia közös megvalósításában részt kíván vállalni, kaphatja a támogatást. Aki nem akar, az ne számítson a többletforrásra se."

Csányi külön megvédte a "legsikeresebb futballkultúrák egyikéből érkezett" Storckot, akinek egyenesen kötelessége véleményt formálni, akár konkrét játékosok esetében is. Az elnök felhozta Kleinheisler László példáját is, akit Storck annak ellenére tett be a Norvégia elleni pótselejtezőn a kezdőcsapatba, hogy egész szezonban alig kapott lehetőséget a Videotonnál, és aztán győztes gólt lőtt a meccsen.

A Puskás eddig 11 milliárd forintot szedegetett össze TAO-támogatásokból, bár Orbán Viktor szerint ez valójában nem közpénz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.