A Fidesz és az MSZP közösen verte át Karácsony önkormányzatán a Liget projektet

politika
2016 április 28., 18:27
comments 125

Karácsony Gergely hiába vétózta meg múlt héten az MSZP és a Fidesz határozatát, amiben a Liget Projekt támogatására kényszerítették volna a zuglói önkormányzatot, csütörtökön újra összeállt a nagykoalíció, így végül a PM-es polgármesterrel szemben is átverték a képviselő-testületen a javaslatot.

Karácsony önkormányzata eddig teljes mellszélességgel ellenezte, hogy a kormány kiemelt beruházásként a múzeumokat húzzon fel a Városligetben, azonban a múlt héten kiderült, hogy azért a szocialisták bizonyos feltételekkel be tudnak állni az ötlet mögé.

Ha a Liget Projekt a mostani tervek szerint valósulna meg, azzal négy újabb nagy épületet építenének fel a Városligetben:

  • A Kertem helyén felépülne a Magyar Zene Háza;
  • a Petőfi Csarnok helyére költöztetnék a várból a Nemzeti Galériát;
  • az új Néprajzi Múzeum az Ötvenhatosok terére költözne;
  • az Ötvenhatosok terének parkolónak használt sarkában pedig újra felhúznák a Városligeti SZínházat.

A projektet leginkább azért ellenzik, mert a kormány csak úgy hajlandó hozzányúlni az egyébként tényleg nagyon lepukkant állapotban lévő parkhoz, hogy azzal jelentősen növelik a beépített területek nagyságát, és az építkezések helyén több száz fát terveznek kiváni.

A szocialistákat sikerült meggyőzni

Mikor egy polgármester úgy látja, hogy az elfogadott döntés sérti az önkormányzat érdekeit, akkor egy alkalommal vétózhat, vagyis kezdeményezheti az ügy ismételt megtárgyalását. Miután Karácsony a múlt héten ezt meglépte, csütörtökön a szocialisták szinte ugyanazzal a javaslattal álltak elő, amiben arra kötelezik az önkormányzatot, hogy működjön együtt a Városliget Zrt-vel és támogassa Liget Budapest projekt megvalósítását.

A Ligetvédők aktivistái tiltakoznak az ellen, hogy a zuglói önkormányzat beáll a Liget Projekt mögé.
photo_camera A Ligetvédők aktivistái tiltakoznak az ellen, hogy a zuglói önkormányzat beáll a Liget Projekt mögé.
A szocialista javaslat alapján a zuglói önkormányzat azt várja el, hogy a kivitelezők tartsák magukat a Városligeti Építési Szabályzathoz (VÉSZ). Csakhogy a VÉSZ-ben már szerepel a múzeumok megépítése, amihez több száz fát kellene ott kivágni, és a terület sokat vesztene a közpark jellegéből, hiszen az oda telepített intézmények csak tovább növelnék a forgalmat.

Karácsony Gergely egy olyan javaslattal próbálta menteni a helyzetet, amivel egy az egyben elvetette volna a Liget projektet. A Civil Zugló képviselőjének kezdeményezése alapján pedig a Városligetet beépítés nélkül kellene felújítani, amivel párhuzamosan Kós Károly sétányt is lezárnák. Végül mindkét javaslat elbukott.

A múlt hét útán már senki sem lepődött meg azon, hogy a végső szavazáson a helyi Fidesz-frakció összezárt az MSZP-vel, így újra elfogadták a határozatot, ami együttműködésre kötelezi a zuglói önkormányzatot a projekt megvalósításában és kommunikációjában.

Most is csak a PM, az LMP, a Jobbik és a Civil Zugló képviselői szavaztak a az együttműködést előíró határozat ellen. Miután átment a szocialisták javaslata, a Kertem területén sátorozó Ligetvédők aktivistái riasztóval zavarták meg az ülést, de túl sok mindent már nem tudtak megakadályozni. Igaz, hogy az együttműködésért cserébe az MSZP elvárna bizonyos feltételeket is, de ezek azért nem fogják megrengetni az ingatlanfejlesztők terveit. Azon túl, hogy felújíttatnak még három kisebb, kerületi parkot és beköltöztetnek két helytörténeti gyűjteményt a Ligetbe, szinte csak olyan ötleteket dobtak be, amelyek Baán Lászlóék tervei között alapból szerepeltek. Így ezt győzelemnek beállítani nagyjából olyan, mintha egy 10 milliós ország vezetője azt képzelné magáról, hogy egyedül diktálja a tempót az Európai Uniónak.

Kérdésünkre Karácsony Gergely elmondta, hogy szerinte az lenne a legjobb, ha helyi népszavazást tartanának a Városliget felújításáról. Majd a Facebookon már sikerként értékelte, hogy a vétója nyomán kikerült a szövegből, hogy Zugló támogatja Liget projektet.

Az igaz, hogy ez valamivel finomabb, mint a Fidesz múlt heti javaslata (egyébként a projekt támogatása így is megjelenik a szövegben), de azt mégsem sikerült megakadályoznia, hogy a kerület beálljon a gigaépítkezések mögé. Így Baán Lászlóék a szocialisták segítségével egy lépéssel megint közelebb kerültek a Liget beépítéséhez.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.