A Híd sem támogatta a kettős állampolgárság legalizálását

külföld
2016 április 28., 11:36
comments 100

Nem ment át csütörtökön a szlovák parlamenten az a törvény, ami feloldotta volna a 2010 óta érvényben lévő tiltást, és ezzel megengedte volna a kettős állampolgárságot.

Szlovákiában 2010 óta tilos a kettős állampolgárság, a törvényt akkor hozták, amikor a magyar parlament megszavazta, hogy a határon túli magyarok egyszerűsített eljárásban kaphassanak magyar állampogárságot. Akkoriban a törvény eltörléséért a Híd is küzdött.

A magyar - szlovák kettős identitású párt néhány hete azonban koalícióra lépett a tiltást bevezető Smer párttal. A törvény feloldását most az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás párt kezdeményezte, ám azt a koalíció pártjai nem támogatták, így a Híd sem.

A Híd politikusai inkább tartózkodtak a szavazáskor. Azt mondták, hogy a javaslattal az ellenzék csak zavart akart kelteni a koalícióban. Igennel szavazott viszont Simon Zsolt, a Híd egykori alelnöke, aki a koalíciókötés miatt lépett ki a pártból, és most független képviselő.

Az egész szavazás elsősorban szimbolikus volt: a kettős állampolgárság engedélyezése ugyanis akkor sem ment volna át a parlamenten, ha azt a Híd megszavazza. Ugyanis az ellenzéki pártok sem mind támogatták a javaslatot.

Így egyelőre marad az a helyzet, hogy akiről kiderül, hogy felvette egy másik ország állampolgárságát, az automatikusan elveszti a szlovákot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.