Elon Musk edzőtermet nyitott a mesterséges intelligenciádnak

TUDOMÁNY
2016 április 28., 08:50
comments 39

AI-fejlesztő vagy, épp otthon hegesztgetsz egy algoritmust, ami egy napon majd képes lesz mindenben pótolni az embert, sőt, akár a hatalmat is átveheti majd a világon? És zavar, hogy nincs hova levinned játszani az AI-kölyköt? Akkor van egy jó hírünk, megnyílt az OpenAI Gym, egy virtuális edzőterem virtuális teremtményeknek.

Az OpeanAI eleve egy idén életre hívott projekt, Elon Musk mellett az Y Combinator feje, Sam Altman és az egykori fontos Google-tag Ilya Sutskever alapította. A céljuk az, hogy összefogják a világ AI-fejlesztőit, és mindenki szabadon hozzáférhetően, opensource-alapokon ossza meg a fejlesztéseit a világgal.

Ehhez jön most az edzőterem, azaz a Gym, egy olyan virtuális környezet, ahol a különböző algoritmusokat lehet tesztelni, összevetni egymással. A távlati cél pedig az, hogy a különféle feladatok megoldására létrehozott algoritmusok képesek legyenek többféle feladatot is létrehozni. Jelenleg komoly fejlesztések folynak, hogy olyan AI-k jöjjenek létre, melyek mondjuk egy képen felismernek egy bizonyos tárgyat. Olyan fejlesztések is zajlanak, hogy egy algoritmus megértse az emberi nyelvet, és válaszoljon rá. De ez két borzasztó különböző feladat, amit nagyon másmilyen fejlesztések révén érnek el.

A legnagyobb kihívás, hogy hogyan lehet ezeket a területeket összekötni, épp úgy, ahogy az emberi agy is annyira különböző és sokféle feladat ellátásra képes. (PopSCI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.