Felkerült a netre a német szélsőjobboldali párt több ezer tagjának minden személyes adata

külföld
2016 május 01., 13:11
comments 117

Nyilvánosságra kerültek vasárnap a legnagyobb parlamenten kívüli német párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) stuttgarti programalkotó kongresszusán résztvevő küldöttek adatai.

Az interneten a több mint kétezer küldött neve, születési dátuma, lakcíme, telefonszáma, e-mailcíme és párttagsági sorszáma jelent meg.

Az AfD társelnöke, Jörg Meuthen a párt közleménye szerint úgy véli, hogy a listát megjelentető portál "baloldali szélsőségesekhez köthető".

A társelnök a küldöttlista nyilvánosságra kerülésével és a pártkongresszus elleni, szombaton zavargásba torkollt tüntetésekkel kapcsolatban felszólította a szövetségi kormányt, "és különösen Heiko Maas igazságügyi minisztert, hogy szálljon szembe végre a baloldali szélsőségességgel".

DANIEL MAURER/dpa
photo_camera DANIEL MAURER/dpa

A lista az indymedia.org egy német nyelvű oldalán jelent meg. A portál már régóta a különféle baloldali, kritikai mozgalmak gyűjtőhelyének számít, sok országban jelen vannak.

A 2013-ban alapított AfD a szombat-vasárnapi stuttgarti kongresszuson alkotja meg első részletes programját. Jörg Meuthen szerint a párt "modern konzervatív", illetve "szabadságelvű" és "hazafias" politikai erőként kívánja meghatározni magát.

Helyszíni beszámolók szerint vasárnap véglegesítették a programnak azt a részét, amely szerint az iszlám nem tartozik Németországhoz, ezért a többi között be kell tiltani a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését, a minaretek építését és a müezzinek tevékenységét, és nem szabad muzulmán intézményeknek megadni az egyházakat megillető közjogi testületi jogállást.

A programban várhatóan szerepel majd egyebek között a sorkatonai szolgálati kötelezettség visszaállítása, az atomerőművek bezárását és a kieső termelés megújuló forrásokra alapozó pótlását jelentő úgynevezett energiapolitikai fordulat leállítása, az euróövezet felszámolása és helyette egy új valutaunió, az északi euró létrehozása, valamint az EU átalakítása a nemzetállamok Európája modell alapján.

Várhatóan szerepel a programban az is, hogy lazítani kell a fegyvertartási szabályokon, bevándorlás helyett a gyerekvállalás ösztönzésével kell törekedni a demográfiai gondok kezelésére, az oktatásban pedig - az elnökség indítványa szerint - a "homo- és transzexualitás egyoldalú hangsúlyozása" helyett a hagyományos családmodellt kell a középpontba helyezni.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára, Peter Tauber a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak elmondta: a kongresszusi viták alapján úgy tűnik, az AfD igyekszik megalkotni a "félelem programját", és egy "sosemvolt Németország" felé akarja fordítani a németeket. Úgy vélte, ez "nem konzervatív, hanem reakciós" politika.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) alelnöke, Manfred Weber - az európai uniós tagországok jobbközép, kereszténydemokrata irányultságú pártjait összefogó Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője - a Berliner Morgenpost című lapnak az AfD választási eredményeivel kapcsolatban azt mondta, hogy "nem hagyhatnak hidegen bennünket a demagógok választási sikerei", az AfD "szélsőséges nézeteit meg kell bélyegezni és harcolni kell a szabadságon alapuló rendszerünkért".

Azonban komolyan kell venni az emberek jogos aggodalmát a jólét csökkenése és a szabályozatlan bevándorlás következményei miatt. Ezeket az aggodalmakat nem szabad jobboldali populistának bélyegezni és tabusítani, hanem fel kell karolni és meg kell oldani félelmet kiváltó gondokat - mondta Manfred Weber a Berliner Morgenpost vasárnapi számában megjelent interjúban.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) főtitkára, Katarina Barley a Bild am Sonntagnak azt mondta: az AfD kongresszusa megmutatta, hogy a párt a múltba forduló, maradi, korszerűtlen politikát követ, "euróellenes" nézetei pedig "mélységesen gazdaságellenesek, és munkahelyek százezreit veszélyeztetik".

Az AfD országos választói támogatottsága a közvélemény-kutató intézetek mérései alapján 10,5 százalék és 14 százalék közé tehető. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.