Venezuelában fél órával előre állítják az órákat

külföld
2016 május 01., 19:03
comments 203

Tovább zajlik az ország látványos szétesése: előbb csak a pénteket nyilvánították hétvégévé, majd átmenetileg bevezették a közszolgáknak a kétnapos munkahetet, de ez sem volt elég, a gazdaságilag tönkrement országban még mindig komoly gond az áramhiány.

Ezért most félórával előre állítják az órákat, hogy ezzel is spóroljanak.

A szocialista országot egyrészt súlyosan sújtja az olajár zuhanása, másrészt viszont az elektromosságot főleg gáterőművekkel állítják elő, a nagy szárazság miatt az ország legnagyobb gátja mögött a működéshez szükséges minimális szintre süllyedt a víz szintje. Szakértők szerint tervezési és karbantartási hibák miatt is állt elő ez a helyzet.

Nicolas Maduro elnök ezért most bevezette az óraátállítást, mellette pedig bejelentte, hogy az iskolákban sem lesz tanítás péntekenként átmenetileg. Lett szabály a bevásárlóközpontokra is: kevesebbet lehetnek csak nyitva és elő kell teremteniük az áramot a maguk számára.

A mostani lépéssel Venezuela abba az időzónába lép vissza, amit Hugo Chavez hagyott el még 2007-ben.

Az országban gyakorlatilag állandosult a hiánygazdaság, a legalapvetőbb javakhoz sem lehet hozzájutni, közben pedig teljesen elszabadult az infláció.

Maduro most felpörgetné a gazdaságot, ezért a minimálbér 30 százalékos emelését jelentette be. Márciusban történt már egy emelés, akkor 25 százalékkal nőtt a bér. A fő gond az, hogy lassan az elsődleges piaccá a fekete piac vált az országban, ott pedig nagyon alacsonyan váltják csak a bolívárt.

Az elnök szerint a helyzetről az amerikai kapitalista üzleti elit tehet, ami gazdasági háborút indított az országuk ellen. Az ellenzék, aminek mára többsége van a képviselőházban, nem ért egyet ezzel maradéktalanul. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.