Elég, ha Orbán beterel a Fradiba még tízmilliárdot, hogy állandó BL-csapata legyen a magyar focinak?

futball
2016 május 02., 08:56
comments 289

A Bors jól hangzó információja szerint Orbán Viktor azt szeretné, hogy a Fradi és a Videoton rendszeres résztvevője legyen a Bajnokok Ligája csoportkörének, ezért a mostaninál is több pénzt terelne a két csapathoz, 10-10 milliárdosra felpumpálva a költségvetésüket. Ezzel megháromszorozná a két csapat rendelkezésére álló pénzét.

Az, hogy Orbán Viktor a BL-ben fixen szereplő magyar csapatokat szeretne, nem meglepő. Sokan lehetnek ezzel így. Orbánt ismerve nem meglepő az sem, hogy a két sikervárományos csapat a Videoton és a Fradi.

„Ami a Videotont illeti, ott az volt az akadémiának bemutatott terv, hogy a 2012–13-as bajnokságban Európa legjobb száz csapata közé kell kerülni – ez sikerült is –, a 2013–14-es bajnokságban Európa legjobb ötven csapata közé kerülni, a 2014–15-ös bajnokságban pedig a legjobb 32 közé, azaz megérkezni a Bajnokok Ligája csoportkörébe”

– mondta Orbán 2013 nyarán. A terv mára összeomlott. A Videoton 2012-ben ugyan az Európa-liga csoportköréig jutott, de tovább nem tudott fejlődni. Egy bajnoki cím jött össze utána, de a Bajnokok Ligájára esélye sem volt a csapatnak, az Európa-ligában sem jutottak el még egyszer a csoportkörig. A Videoton őszre teljesen széthullott, a sportigazgató és a vezetőedző is belebukott a rossz szereplésbe, csak a szezon végére sikerült visszaküzdeni a csapatot az NBI élbolyába, a második helyre.

A Fradiról ezt mondta Orbán 2011-ben:

„Fradika kell, Fradika nélkül nincsen magyar futball. A Fradit gatyába kell rázni. Kubatov Gábor elnök úrnak vannak is erre nézve tervei, meg is állapodtunk néhány dologban. Hiszek abban, hogy másfél-két éven belül a Fradi ismét nemzetközileg jegyzett, komoly, nagy klub lehet majd.”

A Fradi itthon valóban meghatározó csapat lett, bronz és ezüst után idén nagy fölénnyel nyerte a bajnokságot, tavaly kupát nyert, idén is döntőben van. A nemzetközi kupaszereplése viszont eddig csapnivaló.

photo_camera Orbán a Fradi-múzeumban Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Az FTC 2014-ben a leggyengébbek között, a selejtezők első fordulójában egy máltai csapat ellen kínkeservesen jutott tovább, aztán kettős vereséggel búcsúzott az európai középcsapatnak sem nevezhető horvát Rijeka ellen. Tavaly újra próbálkoztak: a csak másodosztályú, de a példás sportszerűsége miatt az Európa-liga indulásra jogot kapó holland Go Aheaddel kezdtek, ezt még simán vették, aztán jött a sokkal szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró bosnyák Željezničar, és oda-vissza verte a Fradit.

A Fradi és a Videoton költségvetése is kimagasló a magyar mezőnyben, 3-3 milliárd forintra becsülték eddig. Ezt Kubatov Gábor, a Fradi elnöke egy áprilisi szurkolói ankéton hivatalosan is elismerte, amikor azt mondta, hogy a Ferencváros költségvetése 10-11 millió euró, vagyis 3,1-3,4 milliárd forint.

Arról a szurkolóknak tartott rendezvényen nem volt szó, hogy Orbán még több pénzt terelne a klubhoz, de Kubatov beszélt arról, hogy szerinte milyen minimális költségvetéssel lehetne reálisan elvárni a Fraditól, hogy eljusson a BL-csoportkörig.

Kubatov úgy számolt, hogy az ősszel a Bajnokok Ligájában szereplő csapatok közül a svéd Malmö költségvetése volt a legalacsonyabb, 16 millió euró. Miután nálunk alacsonyabbak az adóterhek és a menedzsment fizetése is elmarad a svédekétől, Kubatov szerint 14-15 millió euróval célozhatnák meg a Bajnokok Ligáját. Vagyis a mostani 3,1-3,4 milliárdos költségvetésüt 4,5-5 milliárdra kellene föltornázni.

Orbán a Bors szerint tízmilliárdot tolna a klubba, tehát, ha Kubatov számításait vesszük alapul, az már duplája lenne a BL-szerepléshez szükséges minimumnak. Az maga a Kánaán!

Ez a cégek a Fradi fő támogatói most:

Igen, itt van két állami cég (csatornázási művek, Főgáz), van két erősen államfüggő cég (Telekom, T-Systems), a kormánnyal nagyon közeli, bizalmi viszonyban lévő informatikai vállalkozás (Tigra) és az újra egyre Orbán-közelibb MLSZ-elnök bankja. Szóval nem elrugaszkodott ötlet még pár hasonló állami vagy állami bizniszekre bazírozó céget elképzelni, amelyik pénzt tol be a Fradiba, ha erre határozott igény mutatkozna. Az FCSM 2014-ben kötött megállapodást a Fradi labdarúgócsapatát működtető céggel 56 millió forintos támogatásról. De ez nem a teljes összeg. A Fradi labdarúgócsapatának 99 százalékos tulajdonosa a Ferencvárosi Torna Klub. Az anyaegyesülettel 250 millió forintos szponzorációs szerződést kötött a csatornázási művek.

A Videoton többségi tulajdonosa Orbán Viktor barátja, Garancsi István, de kisebbségi tulajdonosként Papp Géza is ott van a klub mögött. A klubba tol pénzt a székesfehérvári önkormányzat, de a fő támogatója a szintén állami tulajdonú Mol és az állami megrendelésekre hajtó Strabag. A két tulajdonos is kénytelen a zsebébe nyúlni, mert veszteséges a klub. Van miből beszállni a finanszírozásba, Garancsi cégei számos közbeszerzést nyernek. A jegybevétel egyébként alig két százaléka a teljes bevételnek. (Ez egészséges üzleti modellű nyugati kluboknál 10-20 százalék.)

Orbán Viktor miniszterelnök és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a Rosenborg győzelmével záruló DVSC-meccsen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
photo_camera Garancsi István és Orbán Viktor Debrecenben, 2015. július 30. Fotó: MTI

A labdarúgó cégek gazdálkodásról 2014-es adatok vannak: a Videoton 1,7 milliárd forintos árbevétel mellett 1,4 milliárdos mérleg szerinti veszteséggel zárt. Döntően bérre költenek.

Az FTC Labdarúgó Zrt. árbevétele volt a legmagasabb 2014-ben, közel 1,8 milliárd forint. A társaság papíron nyereséges volt, a mérleg szerinti eredménye 45,4 millió forintot mutatott. De ez is csak úgy jött össze, hogy alaposan kikozmetikázták az adatokat: a Portfolió szerint „2,2 milliárd forintos egyéb bevételt is elszámolt a társaság, amiből 1,1 milliárd forint tulajdonosi támogatás volt. Az egyéb bevételek között szerepel 147,5 millió forintos Tao sportfejlesztési támogatás és 778,7 millió forintnyi »különféle egyéb bevétel«. Személyi jellegű kiadásokra 2,25 milliárd forint ment el.”

A már idézett áprilisi szurkolói ankénton Kubatov azt mondta, hogy ahhoz, hogy egy csapat bejusson először vagy másodszor a BL-csoportkörbe, szerencse is kell. Ahhoz pedig, hogy aztán rendszeresen ott is szerepeljen, az UEFA-tól befolyó sok pénzt ügyesen kell felhasználni.

Ha sikerülne eljutni a csoportkörig, abból tényleg szép bevétel jönne. A mostani szezonban a BL-csoportkörös szereplésért alapból 12 millió euró járt. Ehhez jött még a pontprémium. Ehhez képest kisebb, de magyar szempontból mégis jelentős prémiumok járnak az Európa-ligában is. Még az első selejtezős sikerért is utalnak 200 ezer eurót, a másodikért 220 ezret, a harmadikért 230 ezret. A magyar klubok terepe kábé eddig szoktak eljutni. Pedig ha valamilyen csoda folytán csoportkörbe jutotnának, azért már 2,4 millió eurót zsebelhetnek be.

Kubatov Gábor klubelnök
photo_camera Kubatov Gábor klubelnök
 

Abban van logika, hogy ha egyszer sikerül megugrani a csoportkört, akkor már könnyebb nemzetközi szinten is jegyzett csapatot összerakni, és az állami cégek is költhetik másra a pénzüket. De jó példa erre pont nincs Magyarországon.

Miután a Fradi első magyar csapatként bejutott a BL-be még 1995-ben, a következő évben már csak az UEFA-kupában mentek pár kört, aztán sokáig semmi, 2004-ben sikerült csak az Európa-ligában csoportkörbe jutni. A BL-szereplés esélytelen volt. A Bajnokok Ligájában megkeresett pénzt pedig szőrén-szálán eltűnt az zavaros gazdálkodású Fradinál.

A Debrecen 2009 őszén jutott be az elitligába, de a befolyt pénzből ők sem tudtak hosszabb távon sikeres csapatot építeni. A következő évben már a Loki is csak az Európa-liga csoportkörében játszott. Azóta háromszor próbálkozhattak a BL-be jutással, egyszer a Basel, kétszer a BATE Boriszov bizonyult megugorhatatlan akadálynak; négyszer az Európa-ligának futottak neki, de nem volt reális esélyük a csoportkörbe jutásra.

A Videoton 2012-ben játszott az Európa-liga csoportkörében, azóta semmi.

Bár a Fradi már lényegében ősszel megnyerte a bajnokságot, de télen nem kezdte el erősíteni játékoskeretét a BL-re. Mindössze egy utánpótlás Európa-bajnokot hoztak, de Trinks alig játszott előző, német másodosztályú csapatában, nagyon gyenge formában van.

Pedig idő kellene ahhoz, hogy az új játékosok beépüljenek, márpedig idő az nem lesz. A magyar válogatottak kint lesznek az Európa-bajnokságon, július közepén pedig már selejtezőt kell játszani a Bajnokok Ligájában.

A Fradi elnöke, Kubatov Gábor azt kérte a szurkolóktól, hogy bízzanak a klubvezetésben, 100 játékost figyelnek, de nehéz dolguk van, mert Magyarország nem vonzó komoly játékos számára. Márpedig ők már nem másodosztályú szerbeket, hanem topjátékosokat akarnak szerződtetni.

A Fradi az elmúlt években megpróbált erősíteni. Hazatért levezetni két európai középcsapatokban kipróbált veterán, Gera Zoltán és Hajnal Tamás. Gera már 37, Hajnal 35 éves. A baj az, hogy mindig nincsenek olyan fiatal játékosok, akik kiszoríthatnák őket a kezdőből. A középpályán ugyan nagy tehetség a 20 éves Nagy Ádám, és idén már stabil válogatott lett, de valószínűleg nem sokáig marad a Fradiban.

Nagy Ádám 17-es számmal a tavaly nyári U20-as világbajnokság csoportmeccsén, Brazília ellen. (MTI/EPA/Dean Pemberton)
photo_camera Nagy Ádám 17-es számmal a tavaly nyári U20-as világbajnokság csoportmeccsén, Brazília ellen. (MTI/EPA/Dean Pemberton)

A keret legértékesebb játékosa a korábban a belga válogatottban is pályára lépő Ronald Lamah, aki játszott a spanyol (Osasuna) és az angol első osztályban (Swansea). Ez volt a második idénye a Fradiban, a szerződése lejár a nyáron, valószínűleg elmegy, a helyére a magyar válogatott, Lengyelországban játszó, bár sokat sérült Lovrencsics Gergőt szemelte ki a Fradi.

Beruházott a Ferencváros a 21 éves ecuadori Ramirezbe is, előbb csak kölcsönbe jött a balszélső a német másodosztály Düsseldorfból, aztán megvették. Szerződtették a 63-szoros szlovák válogatott, a 2010-es világbajnokságon is pályára lépett Stanislav Sesztákot a német másodosztályból, ő viszont már 33 éves, jó pénzért nem fogják továbbadni, 23 meccsen 9 gólt szerzett, négy gólpasszt adott magyar bajnokikon. És van a keretben volt lengyel és osztrák utánpótlásválogatott is. Ezt a csapatot tavaly simán, kettős vereséggel ejtette ki a bosnyák bajnok.

Kubatov szerint tehát az a baj, hogy Magyarország egyáltalán nem vonzó célpont egy komoly játékosnak. Hiába csábítanak a Bundesligából játékosokat, hiába van jó stadionjuk, kiváló német edzőjük, remek edzőközpontjuk, ha a kiszemelt játékos megnézi, mire jutottak nemzetközi szinten, az nem vonzó. Ezért lenne fontos, hogy bejussanak a csoportkörbe, mert onnantól kezdve már komolyabban vennék a klubot.

Addig pedig pénz kellene. Sok. Nagyon sok. Láttunk több olyan, jellemzően keleti, a volt szovjet köztársaságokban működő csapatot, amelyeket hatalmas pénzekkel toltak meg különféle oligarchák vagy diktátorok, de csak kisebb és átmeneti nemzetközi sikerekig jutottak. A dagesztáni Anzsi Mahacskala milliárdos tulajdonosa akkora pénzekkel csábított világsztárokat és Dzsudzsák Balázst, hogy az egykori Barcelona-csatár Samuel Eto'o azt mondta: ennyi pénzért akár a Holdon is játszana. A Guus Hiddink sztáredző (jelenleg a Chelsea menedzsere) vezette Anzsi csak egyetlen egyszer tudott nemzetközi kupában eredményt elérni: 2013-ben az Európa Ligában a legjobb 16 közé jutott. És ennyi.

A hírek szerint Orbán nemcsak sok milliárdot ígért, hanem azt is belengette, hogy megszerzi a Fradinak az aktuálisan legjobbnak tartott magyar futballistát, Dzsudzsák Balázst. A válogatott csapatkapitánya nem érzi jól magát török klubjában, nem játszik jól, és túl magas fizetése miatt a törökök is szabadulnának tőle. Ha ő jön, akkor tényleg érdemes lesz nézni, milyen állami cégek állnak majd még a Fradi és a Videoton mögé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.