Már a héten beterjesztheti a török vízummentességről szóló javaslatot az Európai Bizottság

külföld
2016 május 02., 07:54
comments 121

Szerdán beterjesztheti a törökökkel szembeni vízumkényszer eltörléséről szóló javaslatát az Európai Bizottság, értesült nevük elhallgatását kérő forrásokból a Politico. A lap kommentárja szerint ez heves vitákat robbanthat ki, mert a vízumkényszert a menekültügyi alku részeként törölhetik el, a bírálók szerint az EU elveit feladva.

A Politico értesülései szerint a Bizottság bizonyos feltételek teljesüléséhez, Törökország együttműködési készségéhez köti a vízummentességet, például a biometrikus útlevelek bevezetéséhez és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásához. Törökország a követelmények egy részét teljesítette, másokat viszont nem.

Az EB mindenesetre nagyon sietett saját előterjesztése előkészítésével, amiről a végső döntést majd valamikor június végén, az állam- és kormányfők mondhatják majd ki.

Ha egyáltalán eljut odáig a dolog, mert Recep Tayyip Erdogan az elmúlt hónapokban komoly bírálatokat kiváltva ütött rajta a török sajtón és ellenzéken, ez pedig az alku ellenzőit erősíti a vitában. Az Európai Parlamentben így egy sajátos, jobb-baloldali koalíció alakult az alku ellenzőiből, és nekik esélyük is van az egyezség megtorpedózására, mert az EP-nek is jóvá kell hagynia a tervet, mielőtt az EU országainak vezetői szavazhatnának róla.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.