Matolcsy személyesen dönthetett a PADA költéseiről

POLITIKA
2016 május 02., 04:25
comments 140

A kuratórium elnökét, vagyis személyesen Matolcsy Györgyöt és egy, "az alapítóval függő érdekeltségi viszonyban nem álló tagját" bízta meg befektetési döntései meghozatalával 2014. május 31-i és június 13-i határozatában a Magyar Nemzeti Bank hat alapítványának egyike, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA), derültek ki azokból az iratokból, amiket Tóth Bertalan szocialista parlamenti képviselő perelt ki az alapítványoktól.

E megbízások alapján az MNB elnöke döntési jogkörrel rendelkezett a PADA-ban, amivel megdőlni látszik az MNB és a kormány korábbi állítása arról, hogy az alapítványok létrehozásuk után a jegybanktól független döntéseket hoztak - ezzel az érvvel igyekeztek alátámasztani azt a sajátos véleményt, hogy az MNB-től az alapítványokhoz utalt pénz elvesztette közvagyonjellegét.

De felvetődnek ennél komolyabb problémák is: Matolcsy, a jegybank elnöke az alapítvány kuratóriumi elnökeként többször állampapírvásárlásokról döntött, ami viszont jegybanki finanszírozásnak tűnik: a jegybank állampapírok vásárlásával finanszírozta a költségvetést. Ezt a gyakorlatot az Európai Központi Bank tiltja.

A PADA állampapírokon kívül szívesen fektette a pénzét egy törpebankba:

a Növekedési Hitelbankba, aminek Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás az áttételes tulajdonosa.

Nem kis pénzről, betétenként egy-tízmilliárdos összegről van szó, írja a Népszabadság a kiperelt dokumentumok alapján, melyeket itt érhetnek el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.