52 év után tisztáztak egy ártatlanul elítélt fekete férfit Brooklynban

külföld
2016 május 03., 07:07
comments 59

81 éves korában, 52 évvel azután, hogy a rendőrség beismerő vallomásra kényszerítette, a brooklyni körzeti ügyész mindenben tisztázta az ártatlanul elítélt Paul Gatlinget.

Az afroamerikai férfit 1964-ben, a faji feszültségek tán leghevesebb időszakában ítélte tíz év börtönre a bíróság egy gyilkosságért, aminek az elkövetését kitartóan tagadta.

Tagadott a rendőrségen és eleinte a bíróságon is, de a rendőrség fenyegetései és családja, ügyvédei tanácsára végül bűnösnek vallotta magát, hogy elkerülje a biztos halálbüntetést.

"A rendőrök azt mondták, garantálják, hogy elítéljenek. Az ügyvédeim pedig azt, hogy ki fognak végezni. Fiatal fekete férfi voltam, és egy fiatal, terhes fehér nő azonosított a csak fehérekből álló esküdtszék előtt" - mondta Gatling.

A brooklyni ügyész most azt mondta, hogy Gatlinget nem tisztességes eljárásban ítélték el. Finoman fogalmazott. Az AP beszámolója szerint Gatlinget úgy kényszerítették a fiatal művész, Lawrence Rothbort meggyilkolásának beismerésére, hogy

  • Rothbort akkor kilenc hónapos felesége a rendőrségen nem őt azonosította a felsorakoztatott gyanúsítottak között;
  • nem volt ellene semmilyen tárgyi bizonyíték;
  • hogy a védői nem tekinthettek be az összes nyomozati anyagba;
  • például abba sem, ami Gatlingnél jóval fiatalabbnak írta le a feltételezett elkövetőt.

Gatlinget 30 évtől életfogytig terjedő börtönbüntetésre ítélték, végül Nelson Rockefeller, New York korabeli republikánus, de liberális kormányzója 1974-ben megkegyelmezett neki, így tíz év után szabadulhatott.

De a jogkövetkezmények alól nem mentesült, így egészen a mostani rehabilitációjáig nem élhetett állampolgári jogaival sem. (Via Gawker. A címlapképet az NBC tudósításából screenshotoltam, Gatling a kép közepén látható, tőle jobbra az őt most rehabilitáló brooklyni kerületi ügyész ül.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.