Maffiabűncselekmények miatt köröznek orosz kormánytisztviselőket a spanyol hatóságok

külföld
2016 május 04., 19:24
comments 109

Egy évtizedet felölelő nyomozás végén

szerdán a spanyol hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki tizenkét orosz kormánytisztviselőre, akik együttműködhettek a Spanyolországban operáló orosz maffiával. A keresettek között van Vlagyiszlav Rezsnyik, aki jelenleg is tagja Vlagyimir Putyin Egyesült Oroszország pártja vezetésének. Rezsnyik feleségét, Diana Gindint is körözik.

Az orosz állami RIA Novosti hírügynökség szerint a spanyol bíróság listáján szerepel még Nyikolaj Aulov, az orosz állami drogfelügyelet vezetőjének helyettese és Igor Szobelevszkij is, aki korábban a főügyészség nyomozati szervének második embere volt. A keresett emberek többsége feltehetően már Oroszországban tartózkodik.

A tisztviselőket azzal vádolják, hogy együttműködtek a hírhedt Tambov bűnszervezettel, amely a kilencvenes években heroincsempészet miatt vált ismertté. A csoport Szentpétervárról indult, épp amikor Vlagyimir Putyin polgármester-helyettes volt a városban, és a Guardian cikke szerint spanyolországi ingatlanügyleteken keresztül mosták tisztára a piszkos pénzt.

Gyilkosság, zsarolás, drog- és fegyverkereskedelem vádja egyaránt szerepel most a spanyol iratok között. Az elfogató parancsok kiadása ényegében egyenlő azzal a kijelentéssel, hogy

a spanyol igazságszolgáltatás szerint az orosz állam maffia módjára működik, és nem csak a korrupt, de szoros kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel is.

Ezt mutatja egyebek mellett az is, hogy a Tambov vezére, Gyennadij Petrov több szálon is kötődik Vlagyimir Putyin legközelebbi szövetségeseihez.

Petrov a kilencvenes évek végén társtulajdonosa volt a Bank Rossiyának másokkal együtt, akik szentpétervári szálakon kötődnek az orosz elnökhöz. A Panama-iratokból épp az elmúlt hetekben derült ki, hogy a "az orosz kormánytisztviselők személyes kifizetőhelyeként" emlegetett Rossiyából 1 milliárd dollárt utaltak el olyan offshore vállalatok számlájára, amelyek Szergej Rolduginhoz, Putyin legjobb baráthoz köthetőek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.