Először hajtott végre robot műtétet lágyszöveten

TECH
2016 május 05., 10:15
comments 24

Egy robot egészen minimális emberi felügyelet mellett hatott végre egy lágyszövet-műtétet egy disznón. Csak az Egyesült Államokban évente embereken 45 millió hasonló műtétre kerül sor, és orvosi szempontból egy kifejezetten komoly kihívást jelentő beavatkozásról van szó. Épp ezért sokan vélték úgy, hogy robotok ezt még nem képesek elvégezni.

A washingtoni Nemzeti Gyermek-egészségügyi Rendszer kutatói azonban kifejlesztették a STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) nevű robotjukat, ami most szép eredményeket ért el. A cél egyelőre nem is az emberi szerep teljes kiiktatása, csupán a feladatok megosztása és a műtétet végző orvosok munkájának megkönnyítése.

A STAR-nak most összetettebb operációs feladatot sikerült teljesítenie, mint egy disznó bélrendszer-szövetének újbóli összeillesztése. További részletek a Motherboardon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.