Gyűlölik a nácik Zsidóölőt, mióta Zsidódombnak hívja magát

külföld
2016 május 05., 17:03
comments 145

Mióta a spanyolországi Castrillo Matajudíos(ami Zsidóölőt jelentett) átnevezte magát Castrillo Mota de Judíosra, azaz Zsidódombra, sorra kapja a fenyegetéseket a neonáci szervezetektől.

Az 50 lakosú településen 2014-ben tartottak népszavazást a névváltoztatásról, azóta már legalább 6 támadás érte őket. A legutóbbi, vasárnap hajnali akcióban a vandálok a faluba vezető úton álló névtáblán fekete festékkel visszafestették Zsidóölőre, és mellé egy neonáci szimbólumot is rajzoltak.

photo_camera Egy zsidódombi bácsi - Fotó: AFP/Cesar Manso

A település utcáit pedig teleszórták antiszemita fenyegetéseket, jelképeket tartalmazó feliratokat, transzparenseket, szórólapokat találtak reggel a helyiek. A támadás miatt az önkormányzat feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen.

Lorenzo Rodríguez szerint meg akarják félemlíteni őket, de nem fog nekik sikerülni. A polgármester, hangsúlyozva, hogy bár a településen élők nem zsidók, de vannak zsidó gyökereik, amelyekre büszkék, a település címerében is szerepel a Dávid-csillag. Júliusban pedig testvérfaluvá fogadják egymást az izraeli Kfar Vradim településsel. Lecserélik Castrillo Mota de Judios névtábláit - Fotó: AFP/Cesar MansoCastrillo Mota de Judíos lakói azért döntöttek a névváltoztatás mellett két éve, mert sokak számára nyomasztóvá vált a falu négy évszázada viselt neve. Többen panaszkodtak arra, hogy kellemetlen kérdéseket tesznek fel nekik, vagy hülye vicceket kell elviselniük. A másik érv pedig az volt, hogy történelmi dokumentumok szerint is a falu eredeti neve Castrillo Mota de Judíos volt. Egyesek szerint egyszerű betűhiba, elírás miatt változott meg Matajudíosra az idők során. (MTI/Haaretz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.