Véget érhet Kenyában a barbár gyakorlat, hogy anális vizsgálatnak vetik alá a feltételezett homoszexuálisokat

külföld
2016 május 05., 05:08
comments 62

Fontos lépés zajlott ehhez szerdán a kenyai legfelső bíróságon, ahol alkotmányossági szempontból támadták meg a bevettnek számító eljárást.

A homoszexualitást bizonyítani hivatott teszt nem csak teljesen értelmetlen, mivel nem is működik, hiszen rektális vizsgálattal nem mutatható ki, hogy valaki meleg-e, de mellé megalázó, embertelen, fájdalmas gyakorlat.

A Daily Beast cikke szerint jelenleg nyolc országban végeznek hasonló teszteket, Kenyában viszont a jelek arra utalnak, hogy mindez hamarosan véget érhet. Emberi jogi aktivisták régóta küzdöttek ezért, és a módszert élesen elítélte az ENSZ kínzásokért felelős felügyelője is.

photo_camera Egy meleg pár 2012-ben, akiknek azért kellett menekülniük otthonról, mert vádat emeltek ellenük homoszexualitásuk miatt. Nem derült ki, melyik országból indultak, de az interjú idején épp Kenyában voltak ( AFP PHOTO / TONY KARUMBA)

A módszernek történelmi gyökerei vannak, a 19. században még elterjed módszer volt, hogy így állapítsák meg, valaki homoszexuális-e, azóta viszont az orvostudomány belátta, hogy az emberi anatómia nem így működik, egy ánusz megvizsgálásából nem lehet megmondani, hogy az illetőnek valaha volt-e anális szexben része.

Ugyanakkor a módszer remekül alkalmazható a homoszexuálisnak gondolt emberek bántalmazására, megalázására és megfélemlítésére. A beavatkozás sokszor inkább hasonlít egy nemi erőszakra, mint egy orvosi vizsgálatra.

A szerdai kenyai bírósági meghallgatáson nem született ugyan egyértelmű döntés, ugyanakkor a bíró csak hét napot adott a kormány ügyvédjeinek, hogy jobban felkészüljenek a tárgyalásra, ami civil szervezetek szerint arra utalhat, hogy a bíróság sem gondolja komolyan, hogy védhető a kormányzati álláspont.

2010 óta a Human Right Watch Kamerunban, Egyiptomban, Kenyában, Libanonban, Tunéziában, Türkmenisztánban, Ugandában és Zambiában dokumentált hasonló anális vizsgálatokat. Azóta Libanonban az igazságügyi minisztérium betiltotta a gyakorlatot, de a HRW ennek ellenére regisztrált még új eseteket.

Természetesen ezeken kívül is lehetnek még országok, ahol ilyesmi előfordul, a homoszexuális emberek állami üldözése még számos országban zajlik a világban. (Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.