Egy magyar megmondja, melyik a világ hét legjobb legókockája

játék
2016 május 06., 13:20
comments 62

Hazánkfia, Várszegi Erik egy nem túl ismert elitalakulat tagja:Várszegi Erik néhány munkája a 2008-as washingtoni Brick Fair szakkiállításon. Fotó: Billy Ward / Flickr CC BY 2.0

ő a Lego egyik mesterépítője.


Ilyenből csak néhány tucatnyi van a viágban, ők azok, akik több ezer, esetenként több millió legókockából hoznak létre nem is építményeket, hanem műalkotásokat. Ekként pedig még beleszólásuk is lehet abba, hogy a Lego milyen új kockákkal álljon elő.

Várszegi "Csetepaté az 56. rakparton" című alkotása a 2008-as washingtoni Brick Fairen. Fotó: Billy Ward / Flickr CC BY 2.0. A címlapképet szintén Ward készítette, ugyanerről a műről.

Várszegi 2004 óta listázza a kedvenc kockáit - ezeket amúgy a Legónál sokkal emelkedettebben "elemnek" nevezik. A hét kedvencéről a Quartznak mesélt.

1. Az 1x1 tetőkocka,

amit 2004 óta gyártanak, és Várszegi azonnal belelátta a lehetőséget, hogy ezzel még apróbb és kifinomultabb részleteket tud majd beépíteni alkotásaiba, egyben ez inspirálta a kedvenc elemei listázására.

2. A 2,5x1-es derékszögű modul,

ami tök érthető, mert ezzel egy új dimenzót lehet nyitni az építkezésben. Ezt 2011 óta gyártják.

3. A 2x2-es, lépcsőzetes derégszögű modul,

amit 2012 óta gyártanak és ugyan szimplán az előző variációjának tűnik, Várszegi szerint teljesen más geometriai szabályok szerint használható.

4. Az 1x2-es ívelem,

amit 2013 óta gyártanak, és ez a legkisebb ívelt elem, így ez is nagyon jól használható finom díszítésekhez.

5. A 2x2-es, egy bütykös lap,

amihez pl rudakat lehet rögzíteni, így nagyon jól jön az építészeti modellekhez.

6. Az 1x3-as homorú ív,

amit 2013 óta gyártanak, de Várszegi szerint már évek óta léteznie kéne.

7. Az 1x1-es negyed- és félkör lap,

amiket 2016-ban dobtak piacra, így Várszegi még nem tudott dönteni köztük, de nagy lehetőségeket lát bennük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.