4x4 hely, ahol olcsón, gyorsan, jót lehet enni Budapesten

életmód
2016 május 10., 16:54
comments 174

Néhány év után a valóban szép eredményeket elérő Nagy Magyar Gasztroforradalom megtorpant. Ma pont ugyanazok az ország ünnepelt éttermei, mint öt, részben pedig tíz évvel ezelőtt. A pangás a “csúcs”, “leülős”, “igazi” éttermi kategóriában különösen szembetűnő: ma kevesebb ilyen hely nyílik, mint amennyi bezár/eltűnik/silányabbá alakul át.

Hogy ez miért így van, majd egyszer megfejtik a vendéglátóipar-történészek. Az én elméletem az, hogy akárcsak a magyar gazdaság többi területén, itt is az a baj, hogy akinél a pénz van, annak nincs annyi esze, ízlése és szorgalma, amennyiből egy komoly éttermet megnyitni, aztán tisztességesen működtetni lehet. És az is a csúcskategória ellen dolgozik, hogy nemzetközileg is volt egy visszahőkölés: a New York Times háromcsillagos éttermeket húz le, mások kiáltványokat írnak a másodvonalas skandináv bohóckodás ellen, és van, aki az egész fine dining-műfaj végéről beszél.

Na de mit csináljon ebben a sanyarú helyzetben Budapesten az, akinek van esze, ízlése és szorgalma, pénze viszont nem olyan sok? Megpróbál kevesebből kihozni valami jót.

Annyira gyűlölöm a kifejezést, hogy megpróbálom minél kevesebbszer leírni, de mindebből egyenesen következik, hogy: streetfood. Magyarországon - illetve hát Budapesten - ma már minden streetfood, ami olcsó, pedig ennek így nincs sok értelme. Nálunk még a phó, a vietnami leves is streetfood, pedig azt nem is lehet gyaloglás közben enni. Ugyanakkor viszont az is igaz, hogy Vietnamban tényleg az utcán, műanyag sámlikkal körbevett asztalkáknál árulják a phót, ami így mégis streetfoodnak lenne nevezhető. Csak hát ilyen alapon a délkelet-ázsiai konyha szinte teljes egésze streetfood, hiszen ott majdnem mindent lehet az utcán kapni.

Streetfoodozás helyett inkább beszéljünk olyan helyekről, ahol gyorsan, olcsón és jót lehet enni. Mert ilyen helyekből hirtelen tényleg sok lett Budapesten.

Valamennyi tőke persze ehhez a műfajhoz is kell, de mivel itt nincs szükség drága enteriőrre, drága alapanyagokra, betanított pincérseregre és tágas konyhára, akinek van egy jó ötlete, bele tud vágni a vendáglátásba. Már csak a potenciális vendégkört kell meggyőzni, hogy jó a kaja, mert a kényelmetlenségek - döcögős kiszolgálás, döcögös bútorok - felett szemet fognak hunyni a baráti árakért cserébe.

Tíz éve nem lehetett Budapesten tíz eurónyi forintnál is kevesebbért is jót enni, ma viszont már válogatni lehet az olyan helyek közt, ahol 2000 forintért minden igényt kielégítenek. Ez az az árszint, amit persze sajnos még mindig nem mindenki engedhet meg magának, de aki a munkahelyére rendszeresen szokott ebédet rendelni, hazafelé már elgondolkodik azon, hogy a közértbe ugorjon be, vagy az olcsó, de jó kategóriát tökéletesen kitöltő helyek valamelyikébe.

Ez egyébként sokkal örvendetesebb fejlemény a hazai éttermi szcénában, mint a mindig is kicsit fejnehéz, az alapok helyett a csúcsra és a Michelin-csillagokra koncentráló, ettől persze még minden dicséretet megérdemlő Nagy Magyar Gasztroforradalom.

Akárcsak a csúcskategóriába, az olcsó, de jó helyek közé is próbálnak szélhámosok beférkőzni. Ahogy lehet Budapesten kifejezetten rosszat enni olyan étteremben, ahol a főételek ára simán 5000 forint felett van, úgy lehet belefutni borzalmakba a létra másik végén is. Kis gyakorlattal azonban az ember már messziről felismeri, hogy melyik olcsó, de rossz budapesti hely próbálja magát olcsónak és jónak álcázni.

A szélhámosság árulkodó jelei lehetnek:

  • Ha az üzlethelyiségről messzire virít a streetfood felirat, az esetek 95 százalékában rossz helyről van szó.
  • Ha valamiféle szellemesnek és túl eredetinek szánt ételt árulnak, kürtőskalács formájú lángost, pizzába csomagolt fagylaltot és hasonlókat, egészen biztosan rossz helyről van szó.
  • Akárcsak a “komoly” éttermek esetében, ha túl hosszú és főleg ha túl széles az étlap, egészen biztosan rossz a hely. Nincs olyan, hogy valaki egyszerre tudjon jó hamburgert, pizzát és wokos tésztát készíteni. Olcsón pedig végképp nem.
  • Ha a vendéglátóhelynek kerekei vannak, az esetek 87 százalékában rossz. Sajnos Magyarországon a foodtruck-forradalom még várat magára, és a jelenlegi jogi környezetben szinte lehetetlen mozgatható járműből színvonalat árulni.

Az alábbi helyeken viszont garantáltan jót lehet enni, és az említett 2000 forintos álomhatár alatt egy ember nemcsak jót eszik, de még jól is lakik gyorsan.

Baotiful

Egészen bizarr helyen, a Szabadság téri egykori tévészékház garázsszerű helyiségében működő, kínaias tésztabatyu-szerűségeket és még néhány távolkeleties ételt áruló hely. Messze a legjobb a sertéshasaljas bao, de gond a többivel sincs.

Bors

Talán a legelsők voltak az olcsó és jó műfajban Budapesten, és nem sokat változtak a kezdetek óta. Ami a Szimpla melletti turistapokolban nem lehet könnyű. A kígyózó sor néha ijesztő, de azt már az elején leszögeztük, hogy ebben a múfajban érdemes vállalni a kényelmetlenségeket. Ezekért a szendvicsekért és levesekért meg pláne.

Budapest Bagel

Soha nem találnád ki, de itt bageleket árulnak, Budapest legalulértékeltebb kiülős helyén, a Baross utca legelején. A lazaság néha a kiszolgálás kárára megy, de hát istenem. Már működik a Juicy nevű minőségi gyümölcslevezővel közös helyük a Madách téren is.

Buja Disznók

A Hold utcai piac feltámasztása kicsit felemásra sikerült: kevés benne a piac, sok benne a turistaszuvenír, és rossz vendéglátóhelyek is vannak bőven. Bíró Lajos rántotthúsozója viszont közel hibátlan a műfajban.

Butifarring

Barcelonai kolbászozó budapesti kirendeltsége, néhány katalán kolbászvariációval és minőségi sültkrumplival. Bárcsak meghonosodna ez az irány a magyar vendéglátóiparban, és sok európai hely indítana nálunk leányvállalatot. (Figyelmeztetés: A hely részben és áttételesen egy 444-cikk hatására született.)

Céltorony

A lista legtávolabbi pontja a budapesti belvárostól. Grillezgetés-teraszozás-iszogatás a Duna Plaza mögött a folyóparton.

Gyradiko Estia

Az élet egyik nagy rejtélye, hogy miért rossz az összes török a Körúton, miért nem éri meg valakinek egy normális giroszost nyitni. Szerencsére az Újlipótváros legmélyén egy görög hely felvette a kesztyűt, és a giroszon túli kínálatuk is teljesen rendben van.

Funky Pho

A 2000-es álomhatárt csak akkor sikerül tartani, ha nem nagyon éhesen megy az ember, de mivel ez a legjobb a már szinte idegesítően széles hungarovietnami kínálatból, itt a helye. Különös, de ez talán az egyetlen, amit nem tősgyökeres vietnamiak visznek.

Igen

Messze a legjobb nápolyi stílusú kemencében sütött pizza Budapesten. Itt a teljes amatőrizmus egyfajta kortárs színházi előadásként is értékelhető, érdemes azt nézni, amíg elkészül a cucc.

Kerkyra

Az Estiában jóval szélesebb a választék, ez tényleg csak egy giroszos. Annak viszont vállalható, kilométerekkel a körúti törökök felett.

Komachi

A japán konyhaművészetnek a szusitól legtávolabb eső vége, elsősorban tésztalevesekkel és még néhány kiegészítővel. A konyhán japánok dolgoznak, és a vendégkör jelentős része is japán, ők meg általában tudják, mit csinálnak.

Pizzica

A klasszikus nápolyi pizzát lehetetlen Nápolytól távol tökéletesen reprodukálni, így a Pizzicát üzemeltető két olasz testvét nagyon helyesen a nem kevésbé autentikus, de vastagabb tésztájú és jobban megpakolt római stílust képviseli. Itt 1500 forint alatt is lehet gyorsan jót enni.

PolaPola

Ahhoz képest, hogy Budapestről csak két óra a szerb határ, fájóan kevés Magyarországon a színvonalas balkáni grill. A Pola Pola viszont nemcsak jó, hanem egyben az egyetlen hely a Bulinegyedben, ahol még éjjel fél kettőkor is lehet normálisan étkezni.

A Séf Utcája

Szintén jó hely a felemásra sikerüét Hold utcai piacon. Ha nem lenne elhasznált a szó, ezt házias konyhának lehetne nevezni, a hét minden napján változó kínálattal.

Töltő

Most itt lehet a legkevesebbért a legjobbat enni Budapesten. És így kell csinálni ezt a műfajt tökéletesen: nem lehet semmi mást kapni, csak öt különböző, de egyaránt nagyon jól kitalált kolbászos bucit.

2Spaghi

A Gozsdu udvar angol legénybúcsúi és rosszabbnál rosszabb vendéglátóhelyei alól érdemes előbányászni ezt az olaszok által működtetett, különböző olasz tésztákat különböző olasz tésztaszószokkal áruló helyet. Évek óta üzemelnek, a színvonal teljesen stabil.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.