Németországban kártérítést fizetnek azoknak, akiket azért ítélt el a bíróság, mert melegek

külföld
2016 május 11., 17:01
comments 109

Németországban egészen 1994-ig szerepelt a törvényekben büntetőjogi tényállásként a férfiak közötti homoszexuális kapcsolat. 1946 és 1969 között közel 50 ezer embert ítéltek el egy 19. századi törvény miatt, amit aztán a nácik szigorítottak, de a háború után az NSZK büntető törvénykönyve is átvett. Ráadául ezeket az ítéleteket máig sem függesztették fel.

Az állami antidiszkriminációs hivatal vezetője, Christine Lüders szerint ezek olyan igazságtalanságok, amiket a törvényhozás nem tűrhet tovább, ezért azt javasolta, hogy az állam rehabilitálja a törvény alapján elítélt melegeket. Egy müncheni alkotmányjogász szakvéleménye szerint ehhez törvényt kellene hozni az akkori ítéletek felfüggesztéséről. Ezzel megkímélhetnék az áldozatokat attól, hogy egyénileg kelljen elbírálni az ügyüket, ami megint csak oda vezetne, hogy az állam megsérti a magánéletüket. Ugyanakkor az érintettek kártalanítására is látrehoznának egy alapot.

Heiko Maas német igazságügyi miniszter üdvözölte a szakértői vélemény megállapításait. „Az államot terheli a felelősség, mert olyan sok embernek nehezített meg az életét”- nyilatkozta a szociáldemokrata miniszter. Hozzátette, hogy a melegeket üldöző szabály már a kezdetektől fogva alkotmányellenes volt, ezért a régi ítéletek igazságtalanok. Ezek pedig minden esetben megsértették az elítéltek emberi méltóságát.

Maas elmondta, hogy az államnak ezeket a gaztetteit már sosem fogják tudni megakadályozni, de az áldozatokat rehabilitálni akarják. Ezért a minisztériuma már dolgozik az ítéletek visszavonásáról és az érintettek kártérítéséről szóló törvény előkészítésén. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.