Széll Tamás sztárszakács levédjegyeztette a saját nevét, a Széll Tamást

gasztronómia
2016 május 12., 11:24
comments 109

Tegnap, május 11-én Széll Tamás, az Onyx étterem sztárszakácsa megnyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny Budapesten rendezett európai döntőjét.

Egy héttel korábban Széll Tamás, az Onyx étterem sztárszakácsa védjegyoltalom iránti kérelmet nyújtott be a saját nevére. Ami ugye Széll Tamás.

A bejelentés folyamatban van, vagyis a védjegyoltalmat még nem jegyezte be az illetékes intézmény, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Ha viszont tényleg védjegyet kap a Széll Tamás szókapcsolat, nagy kérdés, mi lesz azokkal a Széll Tamásokkal, akik saját nevükön szakácskodnának, vagy csak úgy lennének. Nevet kell változtatniuk? Disszidálniuk kell?

Felhívtuk Széll Tamás képviselőjét, Dr. Balázs Katalint, akitől megkérdeztük, milyen lehetséges jogi következményekkel járhat, ha egy másik Széll Tamás szakácsként tevékenykedne, miközben ez a Széll Tamás birtokolja saját nevére (pontosabban a Széll Tamás szókapcsolatra) a védjegyet, de Dr. Balázs csak annyit válaszolt, hogy tulajdonnév levédésére a törvény lehetőséget ad, őt kötelezi az ügyvédi titoktartás, illetve furcsállja, hogy pont most jut eszünkbe ilyesmit kérdezni, amikor még ki sem heverték a tegnapi győzelem felett érzett eufóriát.

"A védjegytörvényben van olyan kizáró ok, amely alapján nem részesülhet védjegyoltalomban az a megjelölés, amely másnak a személyhez fűződő korábbi jogát sérti (név, képmás)" - mondta egy másik, Dr. Balázstól független jogász. "Ez egy úgynevezett akadályozó jog, szóval hozzájárulhat a név jogosultja ahhoz, hogy másvalaki használja a nevet."

De akkor ezek szerint csak akkor lehet védjegy a Széll Tamás szókapcsolat, ha erre az összes többi Széll Tamás rábólint? - merül fel a jogos kérdés.

"Azt kell megvizsgálni, hogy létezik-e olyan ember, aki joggal tarthat számot ugyanerre a védjegyoltalomra, vagyis aki akadályozhatja ennek a védjegynek a bejegyzését.

Ugyanakkor nincs elvi akadálya annak, hogy átengedjék. Ha felbukkan egy másik Széll Tamás, akár szakács, akár nem, használhatja ugyanazt a nevet is, de nem jegyeztetheti be védjegyként."

Hogy ennek mi értelme?

"Például licencszerződések megkötésénél azokkal a forgalmazókkal, éttermekkel, akik mostantól használni akarják a Széll Tamás nevet. Ha átmegy a kérelem, másvalaki nem írhatja, hogy Széll Tamás receptje alapján készült paradicsomos gímszarvashere-confit".

(A cikk elkészültében közreműködött: Sarkadi Zsolt; a kérelmet a Bojtárok tumblr vette észre.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.