Felpörgeti a kormány az államgépezetet, hogy minden flottul menjen Garancsiék ingatlanprojektjénél

gazdaság
2016 május 13., 17:07
comments 49

Péntek délután megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet arról, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítják a Kopaszi-gát környezetében megvalósuló építkezéseket.
Garancsi István és Orbán Viktor Debrecenben, 2015. július 30. - Fotó: MTI/Czeglédi ZsoltEz az a projekt, ahol Garancsi Istvánnak, Orbán kötélbarátjának a kezdetek óta minden összejön:

  • Mikor az üzletember érdekeltségébe tartozó Market Asset Management Kft., valamint a River Dunainvest Kft. megvették az 56 hektáros földterület, hogy ott ingatlanokat fejlesszenek, a kormánynak éppen eszébe jutott, hogy állami programmal tolja mag a jómódú családok lakáshoz jutását.
  • De itt még nem állt meg Garancsi szériája, hiszen az üzlethez az állami tulajdonú Eximbanktól is kaptak 16,5 milliárdot.
  • Ráadásul a Kopaszi-gát az betervezett olimpia szempontjából is fontos helyet foglal el a kormány terveiben, hiszen új vasúti megállóhelyeket terveztek ide, és itt működne az olimpiai médiaközpont, valamint ideiglenes helyszínként helyet adna a triatlon úszás versenyszámának lelátóinak is.
  • Orbán barátjának projektje körül tényleg simán megy, hogy nem lehetett nehéz katari befektetőket is bevonni a lakópark fejlesztésébe.

Felpörgetik az államgépezetet

A most megjelent kormányrendelet biztosítja Garancsiéknak, hogy a szakhatósági eljárásokat 8 napos ügyintézési határidővel megúszhassák. A közigazgatási hatósági ügyekre pedig (az előzetes vizsgálatok és a környezeti hatásvizsgálatok kivételével) csak 15 napot kell várniuk. A területen található ingatlanokra vonatkozó véleményadási határidő pedig 8 napra csökken.

A rendelethez csatolt melléklet aztán hosszan felsorolja, hogy mik azok a hatósági eljárások, amelyeket Garancsiéknál felgyorsítanak: Forrás: Magyar Közlöny 2016. évi 69. szám

Ha a kormány kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a projektedet, az azért is jó, mert a hatóságok döntése után egyből bele lehet vágni a munkába, a kiemelt státusz miatt nem kell megvárnod, hogy leteljen a fellebbezési határidő.

A kormány mostani döntésének köszönhetően Garancsiék megspórolhatnak maguknak egy rakás más bürokratikus szenvedést is.

  • Így építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni,
  • településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni,
  • és településképi bejelentési eljárás is felejtős.

Szédítő, milyen tempóra képes néha az ország.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.