Jemenben hétköznapokon betiltották a katot

külföld
2016 május 15., 18:19
comments 40

A dél-jemeni Ádenben a kat nevű könnyű droghoz tradíciók fűződnek, fogyasztása a kultúra része. A kat levelek formájában, szétrágással fogyasztható, hatása az amfetaminhoz hasonlít, és a muzulmán országban nincsen rá vallási tilalom.

photo_camera Katcserje (Catha edulis)

A jemeni mezőgazdaság legtöbbet termesztett növénye a kat, termelésében több mint 700 ezren vesznek részt. Naponta 10 millió dollárra teszik a kat kereskedelem mértékét az országban, a kormányzat becslései szerint a jemeniek évente több mint kétmilliárd dollárt költenek a kat levelek beszerzésére.

Az ádeni belügyminisztérium most úgy döntött, a kat fogyasztásását és kereskedelmét ezentúl csak munkaszüneti napokon, csütörtök és péntek este engedik meg.

Indokuk, hogy meg akarják előzni a kat tömegközlekedésre és a biztonsági erők munkavégzésére gyakorolt negatív hatásait.

Jemenben 25 évvel ezelőtt már próbálkoztak hasonlóval, de az intézkedés nem sokáig maradt életben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.