Norvégia 850 milliárd dolláros befektetési alapja beperli a Volkswagent

külföld
2016 május 16., 10:01
comments 82

A világ legnagyobb független befektetési portfóliója, a norvég olajalap viszonylag ritkán terel ügyeket jogi útra, de a német autógyár károsanyag-kibocsátási botránya átlépte az ingerküszöböt.

A 850 milliárdos befektetési alap az autógyár negyedik legnagyobb részvényese, és most átverve érzik magukat, ezért csatlakoznának valamelyik németországi csoportos keresethez, amit a VW ellen indítottak.

A keresetet heteken belül benyújthatják, és ez csak tovább súlyosbítja a VW helyzetét. Tavaly derült ki, hogy a német autógyár csalt a dízelmotorok károsanyag-kibocsátását mérő teszteken. A részvények azóta összezuhantak, és a cég ellen számos jogi eljárás indult, a hatóságok pedig Németországtól az Egyesült Államokon át Hollandiáig nyomoznak. Most ezekhez csatlakozik a norvég olajalap, amelynek 750 millió dollár értékű részesedése volt a vállalatban tavaly év végén, és a legnagyobb olyan befektető, amelyik nem képviselteti magát az igazgatótanácsban.

A gigantikus összeget, az alacsony olajárak ellenére is még mindig 850 milliárd dollárt kezelő alap az utóbbi időben váltott át egy aktívabb befektetői magatartásra, pár héttel ezelőtt például a túl magas igazgatói fizetéseknek mentek neki.

A befektetési alap becslések szerint több százmillió dollárt bukhatott a csalás kirobbanása óta, és most erre keresnek kárpótlást. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.