Szijjártó úgy beleszállt Clintonékba, hogy olyat még nem látott az amerikai kampány

POLITIKA
2016 május 17., 10:06
comments 611

Nem kellett sokat várni, hogy a magyar külügyminiszter beleszálljon Clintonékba. Bill Clinton volt amerikai elnök hétfőn felesége kampányrendezvényén, a New Jerseyben hozta szóba a magyar demokrácia helyzetét.

Bill Clinton szerint „Lengyelország és Magyarország, két hely, ahol az Egyesült Államok és a hidegháború nélkül ma nem lenne szabadság, úgy döntöttek, hogy túl macerás ez a demokrácia dolog, inkább Putyin-szerű vezetést akarnak. Csak adj egy autokrata diktátort, hátha az kívül tartja a külföldieket”.

A hvg.hu kérdésére Szijjártó azzal reagált, hogy „senki, még Bill Clinton sem engedheti meg magának, hogy így sértegesse a magyar embereket".

A külügyminiszter szerint Magyarország a szabadságát nem az Egyesült Államok és a hidegháborúnak köszönheti, hanem azt „a magyar emberek harcolták ki, magyarok tízezrei adták életüket hazánk szabadságáért”.

Szijjártó azzal vádolta Clintont, hogy lebecsüli a magyar nép szabadságküzdelmét, és ezt elfogadhatatlannak tartja. A miniszter mégis azon húzta fel legjobban magát, hogy Orbán Viktorra „Putyin-szerű vezetőként” utaltak a beszédben. Szerinte ezzel nem is a magyar miniszterelnököt, hanem egyből a magyar embereket sértegette:

„ Nyilván Bill Clinton is tudja, hogy a magyar emberek demokratikus parlamenti választásokon döntöttek Magyarország jövőjéről. Lehet, hogy a magyar emberek döntése nem tetszik Bill Clintonnak, de ez nem elég ok arra, hogy az egykori amerikai elnök így sértegesse őket.”

Nem lennénk most Clinton kampánytanácsadóinak helyében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.