Köves Slomó: A migránsválság görbe tükröt tart Európának

vallás
2016 május 18., 19:31
comments 159

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség ifjúsági szervezete és a Párbeszéd Háza rendezvényén találkozott Erdő Péter és Köves Slomó. Az EMIH vezető rabbija a beszélgetés során elmondta, hogy a modern kori európai politika nagyon mélyen gyökerezik abban a zsidó-keresztény vallási gondolatban, hogy a világ tökéletlenül teremtődött, és minden embernek társsá kell válnia a teremtésben. Isten elvárja, hogy az ember jobbá tegye a világot. Köves szerint ez a gondolat nagyon mélyen benne van az európai civilizációs lélekben, de ahogy a 19-20. században Isten és a tervezett teremtés gondolata kiveszett a politikai motiváció mögül, kiürült ez a gondolat. Ennek a felismeréséhez talán most, a migrációs válság okán érkezik el az emberiség, mondta. Köves Slomó szerint az

„a migránsválság görbe tükröt tart Európának, és ez a tükör olyasmire is felhívja a figyelmünket, amit elfelejtettünk, mert elkényelmesedtünk.”

photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás

Erdő Péter a nevelés fontosságáról beszélt, mert ha a külső kényszerek - mint például a szegénység vagy az üldöztetés - nem nyomasztják az embert, akkor nagyobb belső irányítottságra van szüksége. A bíboros szerint az európai kultúra középpontjában a zsidó-keresztény vallási örökség van, ez az, ami képes arra, hogy motivációt adjon, hogy "belső irányítottságú embereket neveljen." (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.