3,4 milliárd forint kellene ahhoz, hogy Magyarországon felszámolják az extrém szegénységet

gazdaság
2016 május 19., 05:23
comments 174

A magyar GDP 0,01 százalékának átcsoportosítása elég lenne ahhoz, hogy ne legyen extrém szegénységben élő ember az országban – írja az Index az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) tanulmányára hivatkozva, amit pdf-ben itt érhet el.

Az ILO szerint az számít igazán durván szegénynek, akinek a napi jövedelme nem éri el a vásárlóerő-paritáson számolt 3,1 dollárt, ez Magyarországon 870 forint. Ennek felszámolását durván 3,4 milliárd forintból ki lehetne hozni.

Ahhoz, hogy ne maradjon Magyarországon relatív szegénység sem – ide azok számítanak, akik jövedelme nem éri el az adott ország medián jövedelmének 60 százalékát –, már nagyobb erőfeszítés kellene, a GDP 0,87 százalékának átcsoportosítása, ami kb. 300 milliárd forint.

Hogy az ILO szerint melyik országban nagyjából mekkora jövedelem-átcsoportosításra lenne szükség, ezen az interaktív térképen nézheti meg. Globális szinten egyébként évi 600 milliárd újraosztásáról beszél a szervezet (ez hat magyar GDP-nek felel meg), hogy ne legyen szélsőséges nélkülözés.

Persze az ILO sem gondolja azt, hogy elég pénzt adni a szegényeknek, inkább jobb munkahelyek és szociális ellátások javításának szükségességéről írnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.