A cseh elnök szerint Brüsszel kvótakiváltásról szóló javaslata emberkereskedelem

eu
2016 május 22., 14:29
comments 148

„Az emberkereskedelmet már a 19. században betiltották, szerkesztő úr. Az Európai Bizottság ezt eddig nyilvánvalóan még nem vette tudomásul”

– reagált Milos Zeman cseh államfő a Parlamentní Listynek adott interjúban arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az Európai Bizottság javaslatáról, ami szerint az uniós tagállamok „kivásárolhatnák magukat” a kötelező kvótákból, ha minden be nem fogadott migránsért 250 ezer eurót fizetnének Brüsszelnek.

Arra a kérdésre, hogy milyen az esélye a brüsszeli javaslat megvalósításának, Zeman azt mondta: „Természetesen semmilyen. Olvastam néhány lengyel és magyar politikus nyilatkozatát, akik ezt a javaslatot egy őrült agyszüleményének nevezték. Na, nem szeretném, hogy az Európai Bizottságnak része legyen egy pszichiátriai kezelőorvos.”

(Nemrég ehhez hasonlóan a lengyel vezetés jött orvosi kezeléssel, amikor Bill Clinton beszélt a lengyel és magyar helyzetről. A lengyel reakció Orbánnak is tetszett.)

A cseh államfő szerint alaptalan az a néhány aktivista és politikus által hangoztatott vélemény, hogy a migránsválság kapcsán a cseh társadalom radikalizálódik, és a fasizmusra utaló jelek jelentek meg. „Határozottan nem” – mondta Milos Zeman, aki szerint a cseh társadalom mindössze „előzetesen óvatos” a migránsokkal kapcsolatban.

Zeman szerint minden Csehországban érkező migráns „illegális menekült”, mert nem tartotta be a dublini szerződés egyik alapszabályát, miszerint menedékjogot az első biztonságos országban kell kérnie. Csehország földrajzi helyzeténél fogva semmiképpen sem tekinthető első biztonságos országnak.

„Ha tehát átlépi határainkat, megsérti a dublini szerződést, és ilyen értelemben illegálisan tartózkodik nálunk” – mondta Zeman, aki következetesen elutasítja az illegális migránsok befogadását, és szigorúbban védené a schengeni övezet külső határait, illetve Csehország határait. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.