Úgy fest, nem lesz szélsőjobbos elnöke Ausztriának

külföld
2016 május 23., 14:10
comments 587

A független, zöld pártból érkező Alexander Van der Bellen lehet Ausztria államfője, miután hihetetlenül szoros választásokon legyőzte a szélsőjobboldali Norbert Hofert a BBC információi szerint. Azóta Hofer elismerte vereségét és Van der Bellen győzelme hivatalossá vált.

APA / ROLAND SCHLAGER
photo_camera APA / ROLAND SCHLAGER

A két jelölt gyakorlatilag végig 50-50 százalékon állt, végül a levélszavazatok döntötték el a választást. Levélben viszont nem csak a külföldön élő osztrákok szavazhattak, hanem az otthonukban élő osztrákoknak is megvan a lehetősége, hogy ha akarják, levélben adják fel a szavazataikat.

Van der Bellen 72 éves közgazdász professzor, korábban a Zöld Párt vezetője volt. Kampányában végig pro-EU üzenetet vitt.

Az első körben még Hofer kapta a legtöbb szavazatot, a Szabadságpárt jelöltje 36 százalékot húzott be. A világháború óta először volt olyan, hogy sem szociáldemokrata, sem néppárti jelölt nem jutott be a legjobb kettő jelölt közé, ami egyben világosan mutatja az osztrákok elégedetlenségét politikai elitjükkel szemben.

Hogy ez miért történhetett meg, nemrég hosszasan foglalkoztunk.

Az osztrák elnök kezében amúgy nem összpontosul túl nagy hatalom, főleg protokolláris feladatokat lát el, de a mainstream pártok bukása és a Szabadságpárt megerősödése így is erős üzenet a 2018-ban következő parlamenti választások elé.

Érdekesek a demográfiai mutatók is, ezekből például kiderül, hogy az egyetemi végzettséggel szavazók 81 százaléka szavazott Van der Bellenre, míg az alacsony képesítést igénylő munkákat végzők 86 százaléka Hoferre. Ugyanígy a városok lakói inkább Van der Bellenre szavaztak (60 százalék fölött Grazban és Bécsben is), addig a falusi településeken Hofer nyert.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.