Palkovics: 55 milliárdba kerül minden közoktatási intézmény állami fenntartásba kerülése

Tbg
oktatás
2016 május 24., 17:45
comments 75

Ötvenöt milliárd forinttal emeli a költségvetés kiadásait, hogy jövőre minden közoktatási intézmény állami fenntartásba-kezelésbe kerül, de ha további forrásokra lesz szükség, a kormány azt is biztosítja.

Erről Palkovics László oktatásért felelős államtitkár beszélt az M1-en, számolt be az MTI.

Korábban is az volt a szándék, hogy az intézmények fenntartása és működtetése lehetőleg ne váljon külön, ennek ellenére a nagyobb önkormányzatok megtartották az utóbbit, ám a vegyes modell nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az új rendszerben "egyértelmű, hogy ki a felelős az iskolák fenntartásáért, működtetéséért", így sokkal egyszerűbb és jobb lehet a működtetés, jegyezte meg az államtitkár.

Palkovics egyébként a Magyar Narancsnak is adott interjút, a lap rákérdezett a jövő évi költségvetés oktatásra költendő számaira:

MN: Visszatérve a költségvetésre, kormánytagok eltérő számokat kommunikáltak 2017-es többlet címén.

PL: Egyféle szám van. 103 milliárddal nő az állami fenntartó költségvetése. Balog miniszter úr a köznevelés egész rendszerére említett 130 milliárd többletet, ebben a nem klikes fenntartású iskolák is benne vannak. Varga Mihály 270 milliárdja pedig tartalmazza az óvo­dáknak, a felsőoktatásnak és a szakképzésnek adott pluszt is.”

Az interjúból egyébként az is kiderült, hogy a tiltakozó tanárok hatására valóban újra feláll a Közoktatás-politikai Tanács, amely korábban egy asztalhoz tudta ültetni a közoktatás szereplőit.

Az azonban nem biztos, hogy az idei sztrájkok és tiltakozáshullám motorjának számító Tanítanék mozgalom tagjai is helyet kapnak a testületben, miközben a pedagógus szakszervezeteknek lesz delegáltjuk.

Palkovics erről ezt mondta:

MN: A szakszervezeteket meghívják?

PL: A szakszervezetek eddig is meg voltak híva a kerekasztalhoz, az új szervezetbe is meg lesznek.

MN: Fenntartják a Tanítanék mozgalom meghívását is?

PL: A Tanítanék mozgalmat nehéz megfogni, mert nem szakszervezet, nem fenntartó. A pedagógusszakmai szervezetek közé férhet be, ezeknek a szervezeteknek kell majd egymás között eldönteniük, hogy kit delegálnak az új egyeztető fórumra.

MN: Tehát csak a munkacsoportba hívnák meg a Tanítanék mozgalmat, a plenáris ülésre nem?

PL: Nem, nem, nem. Mi a pedagógusszakmát mint érdekeltségi kört hívjuk meg, és a szakmának kell eldöntenie, hogy kiket akar delegálni.”

A teljes interjú erre olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.