Senki nem ellenőrzi a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégeket

POLITIKA
2016 május 24., 09:50

A Magyar Nemzet kérdezősködött, majd fordult közérdekű adatigényléssel Országgyűlés gazdasági bizottságához, hogy kértek-e adatokat a letelepedési államkötvényeket forgalmazó cégek működéséről. A parlamenti bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik válaszolt:

„sem az Államadósság-kezelő Központtól, sem a kötvényeket értékesítő közvetítő vállalkozástól nem kért és nem is kapott kimutatást az elmúlt három évben a bizottság.”

Így nem tudni, hogy mely országból, hányan, milyen értékben vásároltak. Az Államadósság-kezelő Központ az egyes cégek hány kötvényt adtak el az elmúlt években, de állampapírtitokra hivatkozva nem hozzák nyilvánosságra. A lap felhívja a figyelmet, hogy elég érdekes, hogy a három év alatt egyszer sem kértek adatot a forgalmazóktól, akkor mégis hogyan vonta vissza  két kötvényforgalmazó vállalkozás engedélyét a bizottság tavaly december 15-én, arra az indokra, hogy

az elmúlt három évben nem értékesítettek legalább száz kötvényt.


A Magyar Nemzet szerint idén áprilisig 3565 kötvényt adtak el a forgalmazó cégek, amivel elképesztő összeget kerestek: az olcsóbb szolgáltatási díjjal számítva 82, a drágábbal 98 milliárd forintos bevételre tettek szert. Utóbbiból 32 milliárd forint valójában közpénz, az állampapírok után a magyar állam kamatot fizet, de nem a befektetőnek, hanem a közvetítőcégnek. (MagyarNemzet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.