Két napra fogságba estek a lakók egy budapesti társasházban

belföld
2016 május 25., 09:57
comments 122

Filmbe illő sztori mutatta meg, hová vezethet egy - ráadásul főállású - közös képviselő hibája.

Hétfő reggel, miután felkeltem, azt vettem észre, hogy nincs net. Gondoltam talán elfelejtettük befizetni. Aztán látom, hogy nincs tévé sem. Felhívtam a szolgáltatót, akik azt mondták, nem tudják elérni a ház switch-ét. Erre elindultam dolgozni, de az ablaktalan lépcsőházban tök sötét volt, és a lift sem működött. Beérek dolgozni, erre hív a feleségem, hogy a garázsban nem tudta leegedni a szerkezettel a kocsiját, így a végén egy, a gondnoktól szerzett létrán felmászva tudta csak megszerezni legalább a babakocsit - idézte fel egy érintett, hogyan tudták meg egy hatemeletes, 99 lakásos Tüzér utcai társasház lakói, hogy valami baj van az árammal.

A házban délutánra az a pletyka terjedt el, hogy a mindenkit váratlanul érő kikapcsolás oka az volt, hogy a City-Premier nevű cégtől érkezett közös képviselő, miután a ház tavaly év végén szerződést bontott a korábbi áramszolgáltatóval, egyszerűen elfelejtett leszerződni az Elmü/Émásszal. Így a ház lényegében hónapok óta ingyen csapolta a hálózatot. (Mindez az épület közösségi elektromos hálózatára vonatkozik.)

A meglepetés csak nőtt, amikor rövidesen kiderült: a visszakapcsolás határideje a törvény szerint - még akkor is, ha azonnal leszerződnek és rendeznek minden tartozást - 8 nap. (Ha magánember tartozik, majd fizet, ugyanez a határidő 24 óra.)

A házban hétfő reggeltől kedden estig sötét volt a lépcsőházban és folyosókon, nem volt tévé, internet és meleg víz, nagyjából harminc autót pedig fogva tartott a mélygarázs elektromos polcrendszere. Aki nem tud lépcsőt mászni, fogva volt, csakúgy mint az, akinek az autója mindenképp kell a munkájához.

Olyan volt, mint a Kádár-rendszerben, amikor hétfőnként nem volt tévéadás

- idézte fel a megkérdezett lakó a tévé és számítógép nélkül maradt lakóközösség reakcióját. A lakók kiálltak a teraszra és úgy beszélgettek a félsötétben.

Az, hogy nem képtelen pletykákról van szó, abból derült ki egyértelműen, hogy hétfőn ezt a köremailt küldte ki a közös képviselő:

Tisztelt Tulajdonosok!

A mai napon az ÉMÁSZ minden előzetes értesités nélkül kikapcsolta a közösségi áramot, ami a lifteket, a garázskaput és a folyosói világitást biztosítja.

Nincs tartozása a háznak,hanem az átszervezésük miatt az MVM szerződést megszüntették, és nem kötöttünk másikat, mert nem hivta fel senki a figyelmünket erre.

Ma az egész napot ügyintézéssel töltöttem ez ügyben, sajnos azonnali siker nélkül.

Remélem a holnapi napon mindezt el tudom intézni!

Addig  is elnézést a kényelmetlenségért!

Egy neve elhallgatását kérő lakó azt mondta, hogy a "nincs tartozás" ebben a formában nem volt igaz, hiszen hónapokon át használták az áramot fizetés nélkül. A lakók kedvence információnk szerint a "nem hivta fel senki a figyelmünket erre" kitétel volt.

Vészmegoldásnak kedden este beállítottak egy állítólag napi kétszázezer forintba kerülő aggregátort, így azóta sikerült kiszabadítani az autókat és néha - bár nem mindig - a lift is működik. Cserébe folyamatos a berregés.

Végül magát a közös képviselőt is sikerült elérnem a City-Premier központjában. Igen nyomott hangon beszélt, de amikor nyitásnak megkérdeztem tőle, hogy tényleg azért kapcsolták-e ki a házban az áramot, mert elfelejtett szerződést kötni a szolgáltatóval, azonnali "sajnos ez a probléma"-val válaszolt. A témát bővebben azért nem fejtette ki, mert állítása szerint éppen a Tüzér utcai házhoz indult, hátha most sikerül visszakapcsoltatnia az áramot.

Horváth Tímea, az ELMÜ sajtósa érdeklődésünkre annyit mondott, hogy egyedi esetekről adatvédelmi okokból nem nyilatkozhat, az áramszolgáltatás visszaállítását, azon belül a határidőket pedig törvény szabályozza, és ők aszerint járnak el.

Az ELMÜ-ben tudomásunk szerint ma döntik el, hogy rábólintanak-e a sebtiben megkötött szerződésre a házzal. Ha igen, a 8 napos határidő onnantól kezd ketyegni.

Update: Az élet a legjobb azonnali folytatásíró, amennyiben alighogy kitettük a cikket, azzal jelentkezett a közös képviselő, hogy a helyzet megoldódott, az áramot az ELMÜ soron kívül visszakapcsolta, ő pedig nem kíván nyilatkozni az ügyről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.