Moszkva két orosz ügynököt kért az ukrán pilótanő elengedéséért

külföld
2016 május 25., 12:14
comments 56

Egy fogolycsere keretében Oroszország hajlandó volt szabadon engedni Nadiya Savchenko, a korábban 22 év börtönre ítélt ukrán pilótanőt. A BBC szerint a fogolycsere tényét hivatalos források még nem erősítették meg, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írják, hogy a pilótanőt az Ukrajnában fogva tartott Yevgeny Yerofeyevre és Alexander Alexandrovra cserélték ki. Nadiya Savchenko a bíróságon - Fotó: AFP/Fedor Larin / Anadolu AgencyA 34 éves Savchenkót az orosz hatóságok korábban azzal vádolták, hogy Kelet-Ukrajnában megölt két újságírót. A pilótanő minden vádat tagadott. Közben Ukrajnában az oroszokkal szembeni nemzeti ellenállás szimbólumává vált. Egy ukrán tüntető a kijevi orosz nagykövetség előtt - Fotó: AFP/Genya Savilov Szabadulása után Savchenkót az ukrán elnök különgépén szállították a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuból Kijevbe. A két oroszt, Yerofeyevet és Alexandrovot pedig Putyin gépén vitték Kijevből Moszkvába.

Az ukrán hatóságok szerint a két férfi az orosz titkosszolgálat elit egységéhez tartozik, miközben az oroszok továbbra is fenntartják, hogy nem voltak szolgálatban, mikor foglyul ejtették őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.