Már csak egy év, és az amerikai atomcsapásmérő-erők lecserélhetik a flopit

külföld
2016 május 26., 02:13
comments 235

Évi 61 milliárd dollárjába (17,1 ezermilliárd forintjába) kerül az amerikai adófizetőknek az amerikai hadsereg ósdi számítástechnikai eszközparkjának fenntartása,

kb. háromszor annyiba, mint amibe a rendszerek teljes modernizációja kerülne,

állapította meg az amerikai KEH, a Government Accountability Office friss jelentése.

Az amerikai atomcsapásmérő-erők rakétáit például a hetvenes években kiépített IBM Series-1 számítógépek vezérlik, a Pentagon tájékoztatása szerint "röviden azért, mert még működnek". Ezek az őskomputerek még

8 inches flopit használnak,

hogy egy olyan szót használjak, amit még pont időben sikerült magyarítani azelőtt, hogy kihalt volna a technológia. Fiatalabb olvasóink kedvéért: a flopi egy négyzetes műanyagtokba zárt, korong formájú mágneses adatrögzítőeszköz, ennek a legújabb, 3,5 colos verziójának stilizált képe a "mentés" nehezen értelmezhető ikonja a számítógépes rendszereken. Ennek korábbi verziója volt a hajlékony tokba rejtett, 5,25 colos lemez, amit még én is használtam gyerekkoromban.

Na, az amerikai atomrakétákat ehhez képest 8 colos lemezt használó rendszer vezérli, ilyet szerintem élő ember Magyarországon csak fényképről látott, ennél már tényleg csak a lyukkártya ósdibb.

A rendszer annyira ósdi, hogy az ilyen ügyekben elég nehezen mozduló Pentagon - aminek érthető a tartózkodása, teljes vezérlőrendszerek cseréje összetettebb feladat annál, mint a régi gép kihúzása és az új bedugása - 2017-ben legalább a nyolc colos mágneslemezeket modernt, titkosított digitális eszközökre akarja cserélni. Hogy ez mennyire nem egyszerű feladat? A Pentagon három évet szán a projektre, vagyis 2020-ra végezhetnek vele. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.