Az ENSZ szakértői csoportja szerint konzervatív ideológiával palástolja a kormány a nemi megkülönböztetést

politika
2016 május 27., 15:02
comments 150

Az ENSZ szakértői csoportjának elnöke és jelentéstevője szerint a magyar kormánynak fel kell hagynia azzal, hogy a nemi alapú megkülönböztetést "konzervatív családi értékekre épülő" ideológiával palástolja.

145-ből a 99.

Frances Raday, a nők jogait és a nemek közötti egyenlőség helyzetét értékelő csoport vezetője arról beszélt budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a nőkkel szembeni diszkriminációt és a nők szerepének megerősítését önálló problémakörként kell kezelni.

A szakértő szerint az antidiszkriminációs jogszabályi rendelkezések megvalósítása nem elég ahhoz, hogy a gyakorlatban is kiküszöbölje a nemi alapú diszkriminációt. A nők és férfiak közötti társadalmi különbség indexe (gender gap) szerint komoly lemaradásban van Magyarország: 145 ország közül a 99. helyen áll.

Raday szerint a nők jelentős mértékben háttérbe szorulnak a politikai életben, hiszen a parlamenti képviselőknek mindössze 10 százaléka nő, a kormány tagjai között pedig egy nő sincs. Ennek hátterében

"a nők mindent átható, nyilvánvaló sztereotipizálása áll".

A munkacsoport vezetője szerint az oktatásban is elmozdulás tapasztalható a konzervatív családi értékek irányába. Az új tankönyvek több sztereotípiát is tartalmaznak a női és férfi szerepekkel kapcsolatban, a nőket szinte kizárólag feleségként és anyaként mutatják be. A kormány a politikáit

"a nők mint háztartásbeli, ideális esetben háromgyermekes anyák idealizálására alapozta, ezzel pedig lehetetlen dilemma elé állítja őket".

A munkacsoport tagja a brit-izraeli Raday-n kívül a Costa Rica-i Alda Facio, a lengyel Eleonora Zielinska, az indonéz Kamala Chandrakirana és a tunéziai Emna Aouij. A munkacsoportot 2011-ben hozta létre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa. A szakértői csoport feladata, hogy megismerje a nőket hátrányosan megkülönböztető jogszabályok felszámolásának legjobb gyakorlatait, valamint véleményt cseréljen ezekről. A munkacsoport feladata továbbá, hogy párbeszédet alakítson ki a nőket hátrányosan megkülönböztető jogszabályokról.

Az EMMI szerint nem

Az emberi erőforrások minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága szerint az ENSZ tisztviselői számára elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány a családi értékeket több módon és eszközzel támogatja, és "mesterségesen szembeállítják" a családok és a nők támogatásának ügyét egymással. Az EMMI szerint az ENSZ munkacsoportja

"egyoldalúan, esetenként eltorzítva"

mutatja be azokat az intézkedéseket, amelyekkel az állam évek óta támogatja a magyar nőket. Sajnálatosnak tartják, hogy "függetlennek nevezett nemzetközi szervezetek az objektivitást nélkülöző jelentéseket készíthetnek" az országról az együttműködés és a kormányzat konstruktív hozzáállása ellenére is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.