Harmincan erőszakoltak meg egy 16 éves lányt Brazíliában, majd feltöltöttek egy videót erről a netre

külföld
2016 május 27., 13:41
comments 171

A rendőrség legalább 30 ember után indított hajtóvadászatot, miután kiderült hogy egy riói tinédzserlányt csoportosan megerőszakoltak.

A barátja házába átmenő 16 éves lányt a feltételezések szerint valamilyen kábítószerrel kiütötték szombaton. Mikor magához tért, egy ismeretlen helyen volt, ahol egy rakás férfi vette körül. Letartóztatási parancsot adtak ki a barátja ellen is.

Az országban felháborodva fogadták a történteket, óriási online tiltakozás is indult. A neten számos, egymásnak is ellentmondó verzió kezdett el terjedni a bűncselekményről.

A rendőrségtől annyit lehetett megtudni, hogy a lány vallomása szerint vasárnap reggel tért magához, meztelenül és sérülésekkel teli, ekkor tudott hazamenni. Napokkal később vette észre, hogy támadói fényképeket és egy 40 másodperces videót is megosztottak az erőszakról.

Nők jogaiért tüntetők Rióban tavaly novemberben (CITIZENSIDE/ELLAN LUSTOSA)
photo_camera Nők jogaiért tüntetők Rióban tavaly novemberben (CITIZENSIDE/ELLAN LUSTOSA)

Alatta különféle nőgyűlölő kommentek sorakoztak. A Twitter-fiókot azóta felfüggesztették. A helyi sajtónak a lány nagyanyja mondta el, hogy a család zokogva nézte meg a videót.

Brazíliában szakértők szerint számos nemi erőszakot nem is jelentenek a hatóságoknak, de még így is, 2014-ben több mint 47 ezer eset került a rendőrség elé. Becslések szerint ez az összes erőszak 35 százaléka lehetett, a többi ügyben sosem indul vizsgálat.

Civil szervezetek szerint a brazil társadalomban még mindig nagyon erősen jelen van az áldozathibáztatás, azaz az a hozzáállás, hogy akit megerőszakoltak, az biztos tehetett róla. Például öltözködésével vagy viselkedésivel. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.