Etikátlan memória: aljasságainkra homályosabban emlékszünk jótetteinknél

tudomány
2016 május 29., 10:32
comments 57

Az emberi elme lenyűgöző. Bármit képesek vagyunk racionalizálni, bármilyen aljasságot meg tudunk indokolni. És most kiderült, hogy aljasságainkra

kicsit homályosabban emlékszünk a jócselekedeteinknél.

Maryam Kouchaki a Northwestern Egyetemről és Francesca Gino a Harvardról kilenc, különálló kutatást végeztek összesen 2100 alany részvételével, és arra juttottak, hogy alanyaik határozottan élénkebben emlékeznek azokra az alkalmakra, amikor etikusak voltak. Például arra, ha tisztán játszottak, míg ha csaltak, arról csak homályos emlékeik vannak.

"Úgy véljük, hogy az emberek korlátozzák azokat az emlékeiket, amik ellentétesek morális énképükkel" - írta a Quartznak Kouchaki, aki szerint ez egyben azt is magyarázza, hogy bár nyilván mindenki erkölcsösnek tartja magát, mégis mindent áthat az erkölcstelen viselkedés.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy ha egy erkölcstelen cselekedetnek nagy hatása, súlyos következményei vannak, akkor már nem működik annyira az etikai amnézia. (Címlapkép: Henry Burrows / Flickr CC BY-SA 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.