Halálos áldozata is volt az Európán végigsöprő nyári viharnak

időjárás
2016 május 29., 04:17
comments 33

Egy ember életét vesztette, sokan megsebesültek az Európán végigsöprő nyári viharban. A záporokat, zivatarokat kísérő villámlás okozta a tragédiát, Lengyelország déli részén egy hegyről leereszkedő hegymászó vesztette életét.

Párizsban a Parc Monceau-ban egy gyerekszúrba csapott a villám, ott 11-en sérültek meg, köztük nyolc kilenc év körüli gyerek. Többük állapota válságos.

A Parc Monceau-t evakuálták a villámcsapás után. Fotó: AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE
photo_camera A Parc Monceau-t evakuálták a villámcsapás után. Fotó: AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE

A párizsi gyerekek életét egy szabadnapos tűzoltó, Pascal Gremillot mentette meg, aki épp a közelben volt, amikor becsapott a villám. Gremillot azonnal szívmasszázsba kezdett, a hatóságok szerint sokkal tragikusabban is végződhettek volna a dolgok, ha nincs épp ott.

Németországban egy ifjúsági focimeccsen sérültek meg hárman villámcsapástól. A villám közvetlenül a bíróba csapott, akinek le is állt a szíve, helikopterrel szállították kórházba. A szemtanúk szerint az eset idején még nem volt felhős az ég, a villám közvetlenül a lefújás után csapott le a semmiből.

Mentőhelikopter a focipályán. A kaiserslauterni rendőrség felvétele.
photo_camera Mentőhelikopter a focipályán. A kaiserslauterni rendőrség felvétele.

A BBC-nek nyilatkozó meteorológus szerint szombaton ideális körülmények alakultak ki a sok villámlással járó nyári viharokhoz. Miközben az alacsonyabb légrétegeket nedves, meleg levegő árasztotta el, a magaslégkörben gyors lehűlés kezdődött, ez pedig rendkívül instabillá tette a légkört. A gyorsan feláramló, 25 fokosnál melegebb levegő hirtelen lehűlve viharfelhőket képzett, amelyek tele voltak feszültséggel, ezért is villámlott sokat.

A meteorológusok szerint vasárnap hasonló körülmények várhatók. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.