Hétszáz menekülő fulladhatott tengerbe az elmúlt napokban Líbia partjainál

külföld
2016 május 29., 10:51
comments 61

Szerdán, csütörtökön és pénteken is elsüllyedhetett egy-egy, menekülteket szállító hajó a Földközi-tengeren, Olaszország és Líbia között. Az UNHCR tájékoztatása szerint az egyre jobb idő miatt a héten nagyon megnőtt a tengeren átkelni próbálók száma ezen az útvonalon, ami a görög partok lezárása óta a fő migránsútvonallá vált.

Egy 2016. május 25-i hajótörés áldozatai menekülnek a felborult hajóról
photo_camera A szerdai hajótörés áldozatai menekülnek a felborult hajóról. Fotó: Olasz Haditengerészet / Anadolu Agency

Az UNHCR szóvivőjének tájékoztatása szerint

  • szerdán csaknem száz embernek veszett nyoma egy csempészhajó elsüllyedése után.
  • Csütörtökön 550-en tüntek el, amikor felfordult a hajójuk;
  • Pénteken 135 embert kimentettek, de 45-nek csak a holttestét találták meg, és azt se tudják, hogy pontosan hányan tűnhettek el egy hajótörésben.

A túlélőket Taranto és Pozzallo kikötőjébe szállították.

Az olasz hatóságok tájékoztatása szerint csak szombaton több mint hatszáz embert mentettek ki, így a héten már összesen 13000-nél tartanak. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.