Merkel és Hollande 300 ezer halott csontjai felett: Vérszivattyú vagy EU

külföld
2016 május 29., 16:04
comments 114

Nagyszabású emlékezést szerveztek vasárnapra Verdunba, az első világháborúban ott zajlott csata századik évfordulója alkalmából. A verduni vérszivattyúnak is nevezett, 10 hónapig tartó ütközetben 300 ezer német és francia katona halt meg. Annyi fel nem robbant gránát maradt a földben, hogy a mai napig nem lehet földet művelni a környéken. Ez volt a történelem egyik legvéresebb csatája.

A 100. évforduló alkalmából az egykori csatamezőre látogatott Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök. Arról beszéltek, hogy Verdun a megbékélés szimbóluma lett mostanra. Merkel figyelmeztetett, hogy Európa sok nehézséggel néz szemben, de a béke érdekében muszáj kompromisszumot találni.

Hollande és Merkel ölelése a sírok felett. Fotó: AFP/ Kay Nietfeld
photo_camera Hollande és Merkel ölelése a sírok felett. Fotó: AFP/ Kay Nietfeld

A két politikus négyszemközt is tárgyalt, a brit EU-s tagságról szóló népszavazás, a menekültválság miatti konfiktusok és a populista pártok erősödő népszerűsége merültek fel.

A nagy megemlékezés látványos eleme volt, amikor az erdőből 4000 francia és német gyerek rohant elő fehér ruhában, majd egy dobzenekar hangjaira egy emlékmű lábánál a földre vetették magukat.

1984-ben ugyanezen a harcmezőn fogta meg egymás kezét Helmut Kohl és Francois Mitterand, ami a két ország közti megbékélés jelentős gesztusa volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.