Nem minden szuperbaci para, itt van például ez, amit egy harvardi tudós tervezett, és ami széndioxidot zabál

2016 május 29., 08:06
comments 90

Daniel G. Nocera megint nagyot alkotott. A harvardi kémikus tervezte meg a mesterséges falevelet, most pedig összegénmanipulált egy szuperbaktériumot, ami

hidrogént eszik, széndioxidot lélegzik és alkoholt szarik,

amiből a második és a harmadik már önmagában is megéri. Nocera már tavaly bejelentette, hogy min dolgozik, akkor szkeptikusabb tudóstársai azt mondták, hogy képtelenség lenne olyan hatékonyságot elérni a módszerrel, ami már gazdaságossá tenné a szuperbacik tenyésztését. Nocera akkor 5 százalékos hatékonyságra törekedett, vagyis arra, hogy a baktériumok a növényeknél ötször jobban hasznosítsák a nap energiáját.

Mostani bejelentése szerint baktériumai tízszer hatékonyabbak a növényeknél.

A chicagói Energy Policy Institute-ban tartott előadása szerint a szuperbaktériumai a vízből kinyert hidrogénből és a levegőből kivont széndioxidból izopropanolt, izobutabolt, izopentanolt állítanak elő.

Nocera azért állt át az aromás alkoholokra, mert korábbi találmánya, a vizet könnyedén hidrogénre és oxigénre bontó műlevél nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem azért, mert nem működik elég jól - jól működik -, hanem azért, mert a világ egyelőre még nem áll készen a hidrogén üzemanyagként történő felhasználására.

"Ha odaadnám nektek a megújuló hidrogénemet, ti csak lufikat durrantanátok vele. A hidrogénnek nincs infrastruktúrája" - mondta.

De előző találmányának most végre hasznát veheti, mert a szuperbaktériumának hidrogén is kell a levegőből kinyerhető széndioxidhoz, vagyis a szuberbaktériumokat a műlevelek láthatnák el táplálékkal. (Via Forbes. Címlapkép: Pontificia Universidad Católica de Chile / Flickr CC BY-NC-SA 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.